Kome verovati: Da li SAD idu u jednom, a EU u drugom smeru? Ovo su prve dobre prognoze za 2023.

Kakav će biti svetski privredni rast u 2023. godini?

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Nova godina je tek počela, a već imamo brdo stavova, prognoza i komentara. Ipak, svet je i dalje "obojen" neizvesnošću, pre svega, u ekonomskom pogledu.

Prognoze Ujedinenjenih nacija pokazuju da će globalni privredni rast znatno opasti - na 1,9 odsto ove godine, kao rezultat krize hrane i energenata, a u vezi sa ratom u Ukrajini, posledicama pandemije kovida, visokom inflacijom i rešavanjem klimatskih promena.

Odeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je aktuelno globalno ekonomsko usporavanje "uticalo na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u 2023. godini", preneo je AP.

- Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti - rekao je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, u predgovoru izveštaja na 178 stranica.

U izveštaju se navodi i da je prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto iz 2022, jedan od najnižih nivoa privrednog rasta u prethodnim decenijama. Međutim, procenjuje se umeren porast na 2,7 odsto u 2024. godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje.

Prema izveštaju UN, "ovogodišnji rast je oslabio u SAD, EU i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i ostatku svetske ekonomije".

Sa druge strane, Rojters piše o stavu pojedinih ekonomista, koji navode da pad poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Državama jeste tek "neznatno" popustio u januaru (iako se smanjivao sedmi mesec zaredom), ali je zato poslovna aktivnost evrozone pokazala znake oporavka - odnosno napravila je "iznenađujući povratak" na skroman nivo rasta.

To se dešava jer se dve najveće svetske ekonomije nadaju da će izbeći recesiju ove godine, pokazala su istraživanja od srede.

S&P Global je saopštio da je njegov brzi američki kompozitni PMI indeks proizvodnje, koji prati sektore proizvodnje i usluga, porastao na 46,6 ovog meseca sa očitavanja od 45,0 u decembru, što je prva moderacija od septembra, ali je i dalje znatno ispod ključnog očitavanja od 50 poena.

Najbrži ciklus povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi od ranih 1980-ih je opteretio potražnju u najvećoj svetskoj ekonomiji, dok centralni bankari širom sveta pokušavaju da obuzdaju visoku inflaciju.

Foto: shutterstock.com

Ali, mere istraživanja cena inputa i za američke uslužne firme i za proizvođače robe - porasle su iz meseca u mesec, i to prvi put od prošlog maja, što ukazuje na to da će Američka centralna banka možda morati da održi pritisak kroz veće kamatne stope kako bi se inflacija vratila na cilj od 2%.

- Zabrinutost je da je… stopa inflacije inputa ubrzana u novoj godini, i delimično povezana sa pritiscima na povećanje plata, što bi moglo da podstakne dalje agresivno pooštravanje politike FED-a, uprkos rastućim rizicima od recesije - rekao je Kris Vilijamson, glavni poslovni ekonomista u S&P Global Market Intelligence, navodi se u saopštenju.

Evrozona, nasuprot, pokazuje više otpornosti.

Pritisak na nemačku ekonomiju, najveću evropsku, dodatno je oslabio u januaru kako je inflacija usporila, a kompanije s optimizmom gledale na novu godinu, pokazalo je istraživanje. U Francuskoj, drugoj po veličini ekonomiji u bloku, proizvodnja je ponovo blago pala u januaru, pokazao je PMI, ali se proizvodna aktivnost poboljšala prvi put od avgusta.

Ekonomska aktivnost britanskog privatnog sektora je, međutim, u januaru pala najbržim tempom u poslednje dve godine, pokazao je još jedan PMI, pošto su kompanije za to usporavanje krivile veće kamatne stope Banke Engleske, štrajkove i slabu potražnju potrošača.

Video: Prehrambena industrija je oslonac ove zemlje

(Telegraf Biznis)