Američki milijarder Tomas Li pronađen mrtav

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je jedan od pionira u privatnom kapitalu

Foto: Mike Coppola / Getty images / Profimedia

Američki milijarder Tomas Li (78), koji je pomogao u pionirskoj korporativnoj akviziciji podstaknutoj dugovima, poznatoj kao kreditni otkup (engl. leveraged buyout), pronađen je mrtav saopštila je njegova porodica, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

List New York Post izvestio je da je milijarder pronađen juče ujutru, sa prostrelnom ranom u svojoj kancelariji na Menhetnu, ali policijski zvaničnici nisu prvo potvrdili da je reč o samoubistvu.

Ipak, kako piše FOX Business, policija im je kasnije potvrdila da je najverovatnije reč o samoubistvu, a prvi rezultati istrage pokazuju da bi ono moglo da bude motivisano razlozima u vezi sa biznisom.

"Dok ga je svet znao kao jednog od pionira u privatnom kapitalu i uspešnog biznismena, mi smo ga znali kao posvećenog supruga, oca, dedu, rođaka, prijatelja i filantropa koji je uvek stavljao tuđe potrebe ispred svojih", rekao je kućni prijatelj i portparol milijardera Majkl Sitrik.

Tomas je bio poznat i po akviziciji kompanije pića Snapple 1992. godine, koju je prodao dve godine kasnije Quaker Oats-u za 1,7 milijardi dolara, odnosno za 32 puta više od cene za koju je kupio.

Bi-Bi-Si piše da je milijarder bio i veliki filantrop, u čiji prilog govori činjenica da je 1996. godine donirao 22 miliona dolara Harvard Univerzitetu, a deo je iskorišćen za pružanje finansijske pomoći studentima.

- Imao sam sreće da zaradim nešto novca. Više sam nego srećan da vratim nešto od toga - rekao je on tada.

Inače, Li je bio jedan od najbližih prijatelja Bila Klintona, bivšeg predsednika SAD, i njegove supruge Hilari, bivše kandidatkinje za predsednika SAD.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)