"Do kraja godine imamo prepolovljenu inflaciju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mesečna i međugodišnja inflacija u martu je u skladu sa iznetim projekcijama Narodne banke Srbije za prvo tromesečje", kažu u centralnoj banci

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Inflacija u Srbiji bi trebalo da bude prepolovljena do kraja godine, sa oko 16 na osam odsto - izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija, Siniša Mali.

On je rekao za Tanjug da će, ipak, "posle biti mnogo teže vratiti inflaciju sa osam na ranijih dva ili 1,5 odsto".

- Po projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija će biti prepolovljena do kraja godine - naveo je Mali i istakao da je inflacija u Srbiji uvezena spolja i da je, pre svega, posledica konflikta u Ukrajini, velikog skoka cena hrane i energenata, kao i da i Srbija zbog svega toga trpi posledice.

Mali kaže da i centralne banke SAD, EU, Velike Britanije, Japana i drugih zemalja, kao i Srbije, podižu kamatne stope i pokušavaju kroz monetarnu politku da smanjenje inflatorna očekivanja i inflaciju. "Mislim da se inflacija stablizuje u zemljama EU, ali uvek postoji taj vremenski gep između nas i njih, i upravo zbog toga očekujem da će inflacija postepeno da se smiruje i u našoj zemlji".

Inflacija je u martu, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, na mesečnom nivou iznosila 0,9 odsto, a u odnosu na isti mesec prošle godine 16,2 odsto. NBS je objavila da i dalje rast cena hrane i energenata doprinosi oko dve trećine ukupnoj inflaciji.

Mesečna i međugodišnja inflacija u martu je u skladu sa iznetim projekcijama Narodne banke Srbije za prvo tromesečje, kažu u centralnoj banci. Posmatrano u odnosu na mart 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 25,4 odsto, što je u najvećoj meri posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat.

Mesečnu dinamiku kretanja inflacije u martu, slično kretanjima iz prethodnog meseca, obeležio je, pre svega, rast cena hrane, a u manjoj meri i cena u okviru bazne inflacije. Cene prerađene hrane su u martu u odnosu na februar povećane za 0,8 odsto, što je manji rast u poređenju s prethodnim mesecima, dok su cene neprerađene hrane porasle za 3,8 odsto, vođene višim cenama povrća.

(Telegraf Biznis)