Novi savez na pomolu: Indija i Rusija razgovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija je trenutno najveći izvoznik sirove nafte u Indiju, a istrovremeno najveći snabdevač Indije oružjem

Foto: Shutterstock

Zamenik ruskog premijera i ministar trgovine Rusije Denis Manturov saopštio je danas da Rusija i Indija u Nju Delhiju diskutuju o sporazumu o slobodnoj trgovini između dveju zemalja.

Moskva, zajedno sa Evroazijskom ekonomskom komisijom (EEK), želi da intenzivira pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Indijom, izjavio je Manturov u Nju Delhiju, prenosi Rojters.

On je rekao da u Rusiji vlada potražnja za građevinskim materijalom za puteve, opremom, farmaceutskim i hemijskim proizvodima, "što će stvoriti mogućnosti za indijske kompanije da izvezu više robe u Rusiju".

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar je izjavio da bi prihvatanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i Evroazijske ekonomske zajednice, organizacije koju predvodi Rusija, značajno unapredilo uzajamne trgovinske odnose.

Džaišankar je naveo da bi biznis u Indiji mogao da profitira od ruske tehnologije i da Nju Delhi trenutno radi na poslednjim detaljima sporazuma koji su vezani za pitanja plaćanja, potvrda i logistike.

Indija istovremeno pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU i Velikom Britanijom.

Rusija je trenutno najveći izvoznik sirove nafte u Indiju, a istrovremeno najveći snabdevač Indije oružjem, podseća britanska agencija.

(Telegraf Biznis)