"Fabrike koje su došle zaposlile su oko 8.200 Novosađana": Gradonačelnik o aktuelnim investicijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milan Đurić je danas gostovao na RTV gde se, između ostalog, dotakao i stope (ne)zaposlenosti u srpskoj Atini

Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, istakao je danas za RTV da u grad dolazi nova kineska kompanija - "Jiangsu Lianbo Precision Technology Co. ltd.".

- Oni su doneli odluku da dođu u Radnu zonu Kać, gde je i mega fabrika Kontinental, a gde će oni da grade i novu fabriku. Vrednost investicije je 60 miliona evra, hala u kojoj će raditi zauzimaće 14.000 kvadratnih metara. Radiće CTP i to je dodatni deo investicije od 15 miliona evra. Zaposliće 500 ljudi, naših Novosađana. Smanjićemo stopu nezaposlenosti, krenuli smo od 19 posto i stigli na šest posto. To su dobre stvari, da nam je i budžet veći... Sada je više od 40 milijardi dinara. Prosečna zarada je pred kraj prošle godine bila 877 evra, a računamo da će biti 950 evra - rekao je Đurić.

Kako je dalje naveo, srpska Atina i nove, potencijalne investitore.

- Imamo tu i FTN, koji stvara inženjere. Imaju 1.200 profesora, više od 17.000 studenata i to je neka snaga Novog Sada. Mi sada imamo slatke probleme. Nemamo toliko industrijskih zona, moramo da stvaramo nove. Imamo potencijalno nove investitore. Ova firma će se baviti proizvodnjom delova za motore. Rade već sa Folksvagenom, Nidekom, vezani su za auto-industriju. Naučno- tehnološki park 2 bi bio auto-industrijski park - naglasio je prvi čovek Novog Sada i dodao:

"U urbanom delu Novog Sada imamo 11.300 hektara zelenila, uložili smo napor i sredstava u zaštitu životne sredine, te je 2018. urađen Kamenički park, u vrednosti od skoro dva miliona evra".

Podsetio je i da Novosađani za nekoliko dana dobijaju novu biciklističku stazu od 16 kilometara.

Novi Sad je, inače, prva lokalna samouprava koja je uvela subvencije za kupovinu bicikala, a Đurić kaže da će subvencije ovo godine biće povećanje na 12.000 dinara.

- Budžetska sredstva su 20 miliona dinara za 2023. godinu. To je novih 1.400 biciklista u gradu, sa 3.400 koje smo subvencionisali, to nije mala brojka. Danas imamo oko 100 kilometara biciklističkih staza, blizu 55 kilometara smo izgradili. Nije kraj, idemo dalje.

(Telegraf Biznis)