Sašimi od svilene bube, kari od cvrčaka: Insekti u jelovnicima jednima su odvratni, drugima delikates

Vreme čitanja: oko 1 min.

Entomofagija, prehrana insektima, globalno se počela ozbiljno shvatati nakon što su ih proglasili održivim izvorom proteina

Foto: Shutterstock

Dok neki potrošači misle da je jedenje insekata "fuj", Japan ima bogatu kulinarsku istoriju insekata kao hrane. 

Sašimi od dudove svilene bube ili kari od cvrčaka ponovno su na jelovnicima u Japanu, jer insekti polako postaju jedan od retkih održivih izvora hrane. I dok su nekima naprosto odvratni, drugi ih smatraju uobičajenim jelom ili čak delilatesom.

Tokom nedavnih praznika u Tokiju, 26-godišnji Takumi Jamamoto odlučio se za poseban ručak od buba. Kao dete, Jamamoto kaže da je ponekad kao grickalice jeo skakavce u soja sosu. Sada se u Tokiju prepustio kuhinji baziranoj na insektima, piše Poslovni dnevnik. 

- Zabavno je moći izabrati iz različite lepeze hrane. Sve je bilo vrlo ukusno. Konkretno, jabukovača od vodenih insekata bila je prilično osvežavajuća i ukusna, poput zelene jabuke - kaže on.

Entomofagija, prehrana insektima, globalno se počela ozbiljno shvatati nakon što su ih proglasili održivim izvorom proteina za prehranu globalne populacije za koju se procenjuje da će do 2050. porasti na 9,7 milijardi.

Uticaj stočarstva na klimatske promene, zajedno sa globalnim problemima dostupnosti hrane zbog ekstremnih vremenskih uslova i sukoba, također je povećao interes za visokokvalitetnu, ekonomičnu prehranu koju osiguravaju kukci.

Dok neki potrošači misle da je jedenje insekata "fuj", Japan ima bogatu kulinarsku istoriju insekata kao hrane.

Skakavci, dudova svilena buba i ose tradicionalno su se jeli u regijama bez izlaza na more gde su meso i riba retki, praksa koja se pojačala zbog nestašice hrane tokom i nakon Drugog svetskog rata, rekla je voditeljka Take-Nokoa Mičiko Miura.

- Naš je cilj da insekti ne budu odvojeno na meniju, već da se za istim stolom pariraju povrću, ribi i mesu - kaže on.

(Telegraf Biznis)