Poznata odluka poljoprivredne inspekcije o spornom čipsu: Kontrole se nastavljaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodaje se da je regulativa u Srbiji, kada je reč o akrilamidu, usaglašena sa propisima Evropske unije

Foto: Pixabay

Poljoprivredna inspekcija je prilikom vanredne kontrole pogona kompanije "Chips Way" dala nalog za uništenje 880 pakovanja čipsa od 150 grama sa istim lotom iz sporne serije koja sadrži povišen nivo akrilamida.

Inspekcija je naložila i dodatna ispitivanja svih ostalih lotova koji se mogu dovesti u vezu sa spornom serijom, a odmah su preduzete mere da se i oni povuku iz prometa i uradi opoziv.

"Odmah po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti", što je ranije potvrđeno i našem portalu.

"Prilikom kontrole je konstatovano da je sporna količina proizvoda koja je bila namenjena izvozu u Hrvatsku, tamo i uništena, a inspekcija je za preostale proizvode sa istim lotom zabranila dalju upotrebu i naložila uništavanje", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dodaje se da je regulativa u Srbiji, kada je reč o akrilamidu, usaglašena sa propisima Evropske unije i propisuje iste dozvoljene nivoe te supstance.

"Poljoprivredna inspekcija će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama ove vrste proizvoda kako ovog, tako i ostalih proizvođača, uz redovne kontrole svih prehrambenih proizvoda sa ciljem da domaći potrošači budu sigurni u to da se u prometu nalaze isključivo bezbedni prehrambeni proizvodi", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, na hrvatskoj granici je u petak, 28. jula, utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.

O akrilamidu

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni. Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

U organizmu se akrilamid konvertuje u glicidamid koji izaziva mutacije i oštećuje DNK. Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti. On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) još 2015. godine, vodeći se rezultatima studija koje su sprovedene na životinjama, upozorivši da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod ljudi u svim starosnim grupama.

(Telegraf Biznis)