• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je hitna mera za čips iz Srbije koji su zaustavili na granici s EU

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Кontrola je u toku

  • 8
čips Foto: Shutterstock

Posle vesti da je na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji, proveravali smo dalje korake. 

Podsetimo, visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Kako je potvrđeno našem portalu, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

"Кontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti", rečeno nam je.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Šta je akrilamid

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni. Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

U organizmu se akrilamid konvertuje u glicidamid koji izaziva mutacije i oštećuje DNK. Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti. On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) još 2015. godine, vodeći se rezultatima studija koje su sprovedene na životinjama, upozorivši da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod ljudi u svim starosnim grupama.

Dana 11. aprila 2018. stupila je na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani u EU

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    4. avgust 2023 | 12:00

    A koja firma je u pitanju

  • Ja

    4. avgust 2023 | 11:18

    Sta kaze covek, cije se ime ne izgovara a razume se u sve, o ovome?

  • Alex

    4. avgust 2023 | 11:52

    Imamo li mi našu kontrolu kvaliteta hrane ili ćemo informacije dobijati iz inostranstva? Strašno je šta nam sve prodaju kao hranu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>