Proizvode brašno bez glutena od banane, kokosa i juke: Kako se snalaze domaćinstva sa rastućom krizom hrane?
Turizam je nekada bio oslonac ekonomije karipskih ostrva
Na maloj farmi izvan Havane, kubansko porodično preduzeće proizvodi brašno bez glutena od banane, kokosa i juke, preferirajući radije sastojke lokalnog porekla nego skupe uvozne.
Kuba većinu hrane koju konzumira kupuje iz inostranstva, ali prihodi su pali nakon pandemije koronavirusa, otežani strogim američkim sankcijama i posrnulim turizmom, koji je nekada bio oslonac ekonomije karipskih ostrva.
To je navelo neke, kao što je 38-godišnji preduzetnik Gabrijel Perez, da potraže alternative.
- Postoji kriza, to je neosporno - kaže Perez, koji je nedavno prodao kuću i biznis da bi se naselio na poljoprivrednom zemljištu u ruralnom predgrađu Havane.
- Ali na Kubi to delom potiče od nedostatka kulture oko jedenja hrane koju imamo pri ruci.
On ukazuje na to da Kubanci preferiraju pirinač, svinjetinu i pasulj, koji su lokalno dostupni, ali mnogi od njih zahtevaju mašineriju i poljoprivredne inpute da bi rasli u velikom obimu.
I tu se rodila Perezova ideja. Na njegovom imanju se suši i melje juka, pirinač, banana i kokos u organsko brašno, koje preferiraju potrošači netolerantni na gluten.
Nusproizvodi njihovih procesa koriste se za pravljenje kokosovog ulja, užeta od kokosovih vlakana, sirćeta i fermentisanih proizvoda i slatkiša, rekao je Perez Rojtersu.
Njegovi proizvodi su dostupni prvenstveno u Havani, a na nedeljnom nivou proizvodi od 6 do 8 kilograma brašna, pored nusproizvoda, sa osobljem od osam ljudi.
(Telegraf Biznis)