Šta donosi dan nakon Božića: Više od 50 odsto anketiranih će ipak na posao, a hoće li dobiti "duple dnevnice"?

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je poslodavac u obavezi da vam isplati uvećanu zaradu?

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je zaključak kojim se preporučuje da sutra, drugi dan Božića, bude neradan dan, a sudeći po rezultatima naše ankete - ipak je više onih koji će ponedeljak provesti u radu. Tačnije, od 1.137 ispitanika, njih 610 reklo je da će raditi (53,65%), dok je 527 (46.35%) dobilo "dan gratis".

I dok je mrtva trka kada je reč o tome ko će imati dan više slobodan, s druge strane - vrlo mali procenat je onih koji će dobiti i duplu dnevnicu. Odnosno, od 577 anketiranih, tek 14,73% njih je reklo da će dobiti uvećanu zaradu, dok je čak 85,27% reklo da neće. Kada se procenti pretvore u brojke, 493 osobe neće dobiti tzv. duplu dnevnicu, dok će je svega 84 osobe dobiti.

Podsetimo, kako je advokat Stefan Pekić objasnio za Telegraf Biznis preporuka Vlade nije obavezujuća za poslodavce i mogu da obavežu radnike da dođu na posao.

Printskrin: Telegraf Biznis

- Državni organi i javna preduzeća će se verovatno držati ove preporuke, ali privatni sektor nema tu obavezu. Nema nikakve obaveznosti niti su propisane sankcije - rekao je za Telegraf Biznis ranije advokat iz advokatske kancelarije Pekić.

Takođe, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, ako verski praznik pada u dane vikenda, ne važi pravilo prenosa na prvi naredni radni dan. Zato je, kako je objasnio advokat, i bilo nužno da se ova "preporuka" Vlade donese.

Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Kako Zakonom, ponedeljak u ovom slučaju nije neradan dan - poslodavac nije u obavezi da vam isplati uvećanu zaradu.

Printskrin: Telegraf Biznis

Neradni dani ove godine

Nakon Božića, sledeći neradni dani su 15. i 16. februara, kada obeležavamo Dan državnosti, zatim Praznik rada koji se praznuje neradno 1. i 2. maja i Vaskršnji praznici koji se ove godine praznuju neradno 3, 4, 5. i 6. maja i za kraj očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar.

To znači da je pred nama još 10 neradnih dana u 2024. godini.

(Telegraf Biznis)