Veštačka inteligencija u službi ljudi sa oštećenim vidom: Brže i lakše obavljanje svakodnevnih obaveza

Vreme čitanja: oko 1 min.

U najnovijem demo proizvodu OpenAI-ja, kompanija je pokazala snimak osobe koja koristi ovu verziju da pozove taksi, naime aplikacija je objasnila korisniku tačno kada da podigne ruku kako bi zaustavio automobil

Foto: Profimedia

Kada Metju Šervud ide u kupovinu odeće, potrebna mu je pomoć da bi se uverio da je ono što uzima baš ono što želi. Naime, Šervud je slep više od 15 godina; ima porodicu, uspešnu investicionu karijeru i psa Krisa koji mu pomaže da se kreće svetom. Ipak, on kaže da svakodnevni zadaci poput kupovine i dalje predstavljaju prepreke njegovoj nezavisnosti.

Veštačka inteligencija bi uskoro mogla da pomogne.

Trenutno, Šervud kaže da ponekad koristi aplikaciju pod nazivom "Be My Eyes", koja povezuje korisnike sa oštećenim vidom sa dobrovidnim volonterima koji pružaju pomoć, putem video snimka uživo, sa stvarima kao što su provera da li košulja odgovara ostatku odeće ili da li je na kartonu mleka istekao. Ali napredak u tehnologiji veštačke inteligencije već počinje da uklanja potrebu za dobrovoljnim pomagačima sa druge strane veze.

"Be My Eyes" se prošle godine udružio sa OpenAI-om kako bi omogućio njegovom AI modelu, a ne drugom čoveku, da vidi i opiše šta je pred korisnikom.

U najnovijem demo proizvodu OpenAI-ja, kompanija je pokazala snimak osobe koja koristi ovu verziju da pozove taksi, naime aplikacija je objasnila korisniku tačno kada da podigne ruku kako bi zaustavio automobil.

Google je u maju najavio sličnu funkciju za svoju aplikaciju "Lookout", koja je dizajnirana da pomogne korisnicima sa oštećenim vidom, prenosi CNN.

(Telegraf Biznis)