Pomoć države za mame od 20.000 evra: Odaziv zainteresovanih je slab, a evo kako da se prijavite

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prvih sedam meseci novčanu pomoć za kupovinu stana ili kuće dobile su 222 žene

Foto: Shutterstock

Žene koje su se ove godine ostvarile u ulozi majke, a još uvek nemaju rešeno stambeno pitanje, imaju pravo da apliciraju za pomoć države za kupovinu stana ili kuće. Maksimalan iznos koji mame mogu da dobiju je 20.000 evra, a do sada je pristiglo 419 zahteva.

U prvih sedam meseci novčanu pomoć za kupovinu stana ili kuće dobile su 222 žene, a te subvencije su bile u u rasponu od 8.000 evra do 20.000 evra, zavisno od procenjene vrednosti stana ili kuće.

Za prvih sedam meseci u ovoj godini država je za te namene isplatila 384.007.642 dinara ili 3.273.722 evra.

Ovo je treću godinu zaredom da se realizacije program države kojim se pomažu roditelji da kupe prvu nekretninu. Tokom 2022. i 2023. godine novčanu pomoć države po tom osnovu dobile su 583 majke. Od programa se mnogo očekivalo kada je krenuo, ali se ispostavilo da nema mnogo zainteresovanih, prenosi Euronews.

Možda je jedan od razloga zahtevna papirologija. Roditelji moraju da pribave dvadesetak različitih potvrda, uverenja, izjava da bi aplicirali. Možda je jedan od razloga i to što ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera na mesečnom nivou, treba da budu niži od dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku. Gleda se prosek plate u poslednja tri meseca.

Na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nalazi se baner "Subvencije za kupovinu prvog stana" gde se mogu pronaći svi neophodni obrasci, ali i šta je neophodno priložiti od dokumentacije.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini, može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave, u visini 20 odsto vrednosti radova.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

(Telegraf Biznis)