Ako u moru uočite ovu životinju odmah se udaljite: Možete platiti paprenu kaznu ako ste samo blizu njih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Delfini nisu kućni ljubimci i ne treba zaboraviti da su i dalje divlje životinje

Printskrin: AP

Karla Bilić je zajedno s Ivanom Paramanom doživela prelepe prizore grupe delfina koji su se igrali pored njihovog broda. Karla je snimala, a Ivanu ovo nije prvi put da ih susreće i, štaviše, da uskače u more da pliva s njima.

Iako su brojni mediji preneli događaj kao nešto simpatično, treba reći da hrvatski zakon ovo izričito zabranjuje i ljude ne treba podsticati na to.

Ivana su pre par godina neki mediji ga prozvali "čovek delfin", jer se družio s ovim morskim sisarima dok je plovio brodicom sa svojim psom, a susret je zabeležio kamerom. I ovog puta Ivan je odlučio da skoči u more i zapliva s njima, a drugima savetuje da brod nikada ne usmeravaju prema njima, već da im se približavaju vrlo sporo, paralelno se krećući s njima, ne proizvodeći glasne zvuke i ne čineći nagle pokrete.

Zakon zabranjuje uznemiravanje

Namera Karle i Ivana nije bila loša, ali trebalo bi podsetiti na osnovna pravila ponašanja pri susretu s delfinima na moru.

Delfini nisu kućni ljubimci i ne treba zaboraviti da su i dalje divlje životinje. Hrvatska ima Zakon o zaštiti prirode koji vrlo jasno propisuje da je svako uznemiravanje zaštićenih životinja zabranjeno, a kazne za kršenje ove odredbe iznose do četiri hiljade evra za fizičko lice, odnosno do 33 hiljade evra za pravno lice.

Zabranjeni su svi oblici namernog uznemiravanja, posebno u vreme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, kao i uništavanje područja njihovog razmnožavanja ili odmora.

Zabranjeno je, dakle, plivati s njima, hraniti ih i proganjati brodom.

Pravila ponašanja prilikom susreta s delfinom ili kitom:

- Ne usmeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.

- Ukoliko im se želi prići, potrebno je to učiniti polako, prateći paralelno smer njihovog kretanja, i izbegavati nagle promene pravca ili brzine.

- Ne proizvoditi iznenadne zvuke motorom. Osigurati da se u krugu od 100 m od životinje nalazi samo jedno prevozno sredstvo, a u krugu od 200 m ne više od tri.

- Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

- Ukoliko se primete znakovi uznemirenosti ili su uočene majke s mladuncima, potrebno je odmah (promenom pravca, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.

- Područje susreta potrebno je napustiti usmeravajući sredstvo prevoza suprotno od pravca kretanja životinja, postepeno ubrzavajući tek kada je plovilo udaljeno više od 200 m od delfina.

- Zbog sigurnosti pojedinaca i sigurnosti delfina ili kita, ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti pokušavati da ih dodirujete.

- Ne bacati smeće u more i ne ostavljati ga na obali i plažama, delfini mogu slučajno progutati plastične kese, što može uzrokovati njihovu smrt, prenosi Morski.

- Svako namerno uznemiravanje delfina ili kita potrebno je prijaviti Državnom inspektoratu i nadležnoj policiji.

- Nalaz povređene, bolesne ili uginule životinje potrebno je prijaviti na broj 112 ili Zavodu za zaštitu prirode putem adrese e-pošte: vrste@mingor.hr.

(Telegraf Biznis)