Vučić: Sporazum sa UAE od velikog značaja za Srbiju i njene građane

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Govoreći o prijateljstvu sa bin Zajedom, Vučić je rekao da ga je upoznao u Abu Dabiju dok je bio ministar odbrane i naveo da nije znao o koliko moćnom čoveku je reč, kao i da mu je on nudio pomoć

Printskrin: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je potpisao sa predsednikom te zemlje šeikom Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom od ogromnog značaja za Srbiju i njene građane.

Vučić je za TV Pink rekao da taj Sporazum predstavlja osnov za saradnju u brojnim oblastima, od proizvodnje, do izvoza u tu zemlju i uvoza u Srbiju iz nje.

- Kada, na primer, naprave dronove koji su za nas, možemo da ih dobijemo po ubrzanoj proceduri. Možemo da započnemo zajedničku proizvodnju hrane, da osnujemo zajedničke prehrambene kombinate, da sve što izvozimo, izvozimo prvo u Emirate - rekao je Vučić.

On je istakao da će rezultati Sporazuma biti vidljivi u budućnosti, kao što će biti vidljivi i rezultati saradnje sa Narodnom Republikom Kinom, te će Srbija, primera radi, izvozeći bez carine, imati prednost od 35 odsto u odnosu na francuske vinare.

- Ako ta marža nije dovoljna, onda ne znam - rekao je Vučić.

Govoreći o prijateljstvu sa bin Zajedom, Vučić je rekao da ga je upoznao u Abu Dabiju dok je bio ministar odbrane i naveo da nije znao o koliko moćnom čoveku je reč, kao i da mu je on nudio pomoć.

- Pomogao nam je 2014. i 2015. godine, kada nam je po najnižoj kamatnoj stopi dao novac, čime smo uštedeli stotine miliona evra - rekao je Vučić.

Govoreći o jučerašnjem susretu sa Zajedom u svojoj porodičnoj kući, Vučić je rekao da mu je gost priznao da je "srećan što se nisu upoznali 1998. ili 1999. godine jer bi napravio najveću štetu za Emirate, budući da bi se možda suprotstavio i NATO-u".

- On je u stanju da i najvećoj sili kaže da napusti određenu bazu. Emirati u zaliv uvode 600 borbenih avona, Zajed je u stanju da kaže predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sve što misli, a imao je i blisku saradnju sa kineskim predsednikom Si Đinpingom - rekao je Vučić.

On je dodao da je pratio Zajeda u njegovom odnosu prema Kini, budući da je Zajed neko ko veoma dobro razume svetsku političku scenu.

- Njegove savete rado primam i koristim i srećan sam što imam deo njegove pameti - naglasio je Vučić

(Telegraf.rs/Tanjug)