Treći dan zasedanja sednice o litijumu, Đedović Handanović: Nastavlja se kampanja dezinsformacija

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima 10. septembra je podnelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a raspravu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima nastaviće i sutra u 10 časova.

Danas su diskusiju o izmenama i dopunama ovog zakona završili ovlašćeni predstavnici političkih grupa, a potom se prešlo na listu prijavljenih govornika.

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je pozvala skupštinu da ignoriše zahteve političke prirode.

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po "srpskim zakonima i evropskim standardima".

Ministarka je istakla i da u Predlogu izmene zakona stoje pogrešne informacije i o otpadnim vodama, i osumpornoj kiselini i o poljoprivredi i o raseljavanju.

- Nastavljate da ponavljate neistinu do neistine. Pominjete radijaciju. Direktor instituta Vinča je demantovao što se tiče radijacije. Rađena je analiza radioaktivnosti i nema nikakvih povišenih nivoa radioaktivnosti. Prekinite da širite strah i paniku i da obmanjujete narod - rekla je ministarka.

Istakla je da su se opozicija i predlagači tokom rasprave bavila svime osim o Izmeni zakona.

Navodi da želi, još jednom da pojasni, da, što se tiče ekonomskog i strateškog interesa Srbije tu nema nejasnoća.

- Ona se razvija kroz proizvodnju i katoda i baterija i električnih automobila, a to bi bilo nemoguće bez kritičnih sirovina. Litijum imamo, i to overene rezerve gotovo najveće u Evropi. Ako studije pokažu da je bezbedno da se eksploatiše to će se uraditi i po srpskim i po evropskim zakonima, ali pre svega po evropskim standardima, što smo i pokazali, pre svega potpisivanjem Memoranduma sa EU, gde su bili i direktori najuglednijih automobilskih giganata na svetu - navela je ministarka.

Dodala je da uskoro počinje i proizvodnja EV u Srbiji.

Đedović Handanović je navela da su poslanici opozicije vređali srpske naučnike koji se ne slažu sa njima.

- Navodite tu pisma, čitate kao da ste poštar. A sve u cilju pravljenja medijske predstave i širenja kampanje laži i dezinformacija. Taj isti profesor čije ste pismo čitali je takođe izneo laž da litijuma ima više u Nemačkoj, Francuskoj i Austriji. To nije tačno. Trudio se, ali nije uspeo da sazna da su i te zemlje započele da rafinišu proizvod, ili se pripremaju da počnu ekstrakciju - rekla je.

Dodala je da se u Portugaliji već eksploatiše litijum, kao i da je Ratko Ristić direktan razgovor članova Vlade i građana nazvao "vašarskom predstavom".

- Mogao je da dođe na tu "predstavu", da kaže nešto ili da dobije neki odgovor. Ne, on je nastavio kampanju dezinformacija, i vidim da je jutros javno rekao da se planira otvaranje 80 rudnika. Toliko o verodostojnosti. Pošto političar Ratko Ristić nije pobedio na izborima za gradonačelnika 2023. godine, sada je počeo da se zalaže za ekologiju - istakla je ministarka.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić istakla je da joj je žao što, smislena pitanja, nije dobijen ni jedan odgovor od strane predlagača opozicije.

- Ovo pokazuje da ovo nije zaita važna tema za njih, ovo je politička tema. Ovo su tri dana potpunog političkog rijalitija u Skupštini. Oni pokušavaju da dezinformacijama zbune i uplaše narod. Nikakve veze ovo nema sa litijumom i zaštitom životne sredine - istakla je Brnabić.

Rasprava o Predlogu izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima se nastavlja.

(Telegraf Biznis)