Ovde je kvadrat 8.200 evra: Čuveni Inzbruk muku muči sa cenama, Srbi ga obožavaju, ali sve je skupo

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od razloga za visoke cene stanovanja verovatno je mala površina dostupna za naseljavanje

Foto: shutterstock

Površina veličine Pariza, okružena planinama, 37.304 studenata, građana prosečne starosti 42 godine i skoro 49 procenata domaćinstava bez partnera: to su brojevi Inzbruka. Brojevi su zastrašujući kada je reč o cenama stanova - troškovi posedovanja stana su doslovno eksplodirali u poslednjih deset godina, kako se može pročitati u novoj brošuri.

Statistički zavod ovog alpskog grada sažeo je ključne tačke, rečeno je na prezentaciji u utorak. Međutim, za gradonačelnika Johanesa Anzengrubera, ovi podaci takođe znače "finansijske izazove."

"Odličan grad za rad," ali...

- Inzbruk je odličan grad za rad - rekao je Anzengruber.

Oko četvrtine svih poslova u Tirolu obavlja se u glavnom gradu - uključujući veliki procenat u javnom sektoru, kao što su državna administracija ili bolnice. Međutim, rad u ovim javnim institucijama "nema direktan uticaj na lokalne poreze," rekao je gradonačelnik, ukazujući na finansijski nedostatak.

- Kao grad, očekujemo da država to ozbiljno shvati - rekao je Anzengruber, osvrćući se na alokacije države Tirol opštinama. Ne bismo trebali razgovarati samo sa okolnim opštinama, upozorio je, dok istovremeno ostaje "optimističan" da će grad Inzbruk u budućnosti dobiti više novca.

Troškovi stanovanja nastavljaju da rastu

U međuvremenu, stanovnici Inzbruka morali su značajno više novca da ulože u svoje domove, što pokazuju ankete statističkog zavoda.

- Imamo snažne poraste troškova stanovanja - izvestio je rukovodilac kancelarije Matias Beman na prezentaciji nove brošure. Od 2013. do 2023. godine, cene novih stanova porasle su u proseku za 107,6 procenata, dostigavši 8.188 evra po kvadratnom metru.

Od 2003. godine, zakupci su morali da izdvoje 8,30 evra više po kvadratnom metru, što znači da je cena po kvadratnom metru prošle godine iznosila 17,70 evra. Jedan od razloga za visoke cene stanovanja verovatno je mala površina dostupna za naseljavanje: iako je Insbruk veličine francuske prestonica Pariza, samo 21 procenat je označen kao naseljeno područje - ostatak su šume i planine.

- Posebna stvar kod Insbruka je veliki broj studenata - rekao je Beman o strukturi stanovništva. Iako su svi evropski gradovi, uključujući Insbruk, u procesu starenja, tirolska prestonica sa svojih pet univerziteta je "komparativno mlad grad" zbog broja studenata.

Insbruk takođe ima visok nivo obrazovanja: 27,7 procenata stanovnika je ima univerzitetsku diplomu, u poređenju sa 7,3 procenata 1981. godine. Proporcija onih koji su završili obavezno školovanje kao svoj najviši nivo obrazovanja skoro se prepolovila na 23,7 procenata (1981: 41,5 procenata), piše Kronen Zeitung.

(Telegraf Biznis)