Mesto gde ima oko 400.000 Srba nudi "nagradu" od 1.000 €, ako radite godinu dana bez prekida: Koja je "caka"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ukupnoj privredi u poslednjih deset godina otvoreno je 15 posto više radnih mesta, ali tek nešto manje od dva posto u proizvodnom sektoru

Foto-ilustracija: Shutterstock, A. Nalbantjan

Izvršna direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Nahles kritikovala je plan savezne vlade da dugotrajno nezaposlenim osobama isplati "start-up bonus" od 1.000 evra ako uspešno počnu da rade, pišu nemački mediji.

- Ne treba nam ovaj bonus da bismo radili svoj posao. Ono što nam treba je da nas političari puste da radimo u miru - rekla je bivša predsednica SPD-a. U SPD-u takođe postoje značajne rezerve prema najavljenom projektu.

Ministar privrede Robert Habeck branio je projekat:

- Mnogi koji kažu: 'To je to' – to su ekonomisti i naučnici rada, uključujući i one konzervativne . Svi kažu da bismo mogli smanjiti nezaposlenost za oko 100.000 ljudi." Koncept će funkcionisati, pragmatičan je i praktičan- rekao je političar u sredu uveče u programu RTL Direkt.

Kancelar Šolc nije potpuno uveren

Vlada je prošle nedelje odlučila da postroži pravila za primaoce građanskog dodatka. Ukoliko odbiju da rade, uskoro će se suočiti sa većim kaznama.

Istovremeno, dugotrajno nezaposleni koji su bili zaposleni na poslovima za koje se plaćaju doprinosi duže od dvanaest meseci trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu od 1.000 evra. Uredba bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2025. godine.

U redovima vladajuće "Semafor-koalicije" već neko vreme postoje kritike na račun projekta. Kancelar Olaf Šolc (SPD) takođe je u utorak uveče izrazio skepticizam o efikasnosti planova.

- Planirani bonus "možda neće biti od koristi", ali ni to ne nanosi štetu - dodao je.

Poziv na novu strategiju

Nahles upozorava da se situacija na tržištu rada pogoršava.

- Trenutno doživljavamo da, s jedne strane, raste zaposlenost, a s druge strane se povećava broj onih koji traže posao. Ima još sektora koji rastu. Ali imamo i recesiju u nekim sektorima. Postoji i strukturni jaz - rekla je.

U ukupnoj privredi u poslednjih deset godina otvoreno je 15 posto više radnih mesta, ali tek nešto manje od dva posto u proizvodnom sektoru.

Nahles je pozvala vladajuću koaliciju na delovanje. Posebno je proizvodna industrija ključna za nemački izvozni model i inovacije.

- U tom smislu, bilo bi vrlo dobro kada bi savezna vlada uskoro pronašla zajedničku strategiju industrijske politike. Iz perspektive politike tržišta rada, želim reći: ako postoji hitna potreba za delovanjem, onda bi to trebalo učiniti - dodala je.

Iako postoji rizik od većih doprinosa za negu i zdravstveno osiguranje u 2025., Savezna agencija želi da zadrži stabilnu stopu osiguranja od nezaposlenosti.

- Od danas, povećanje doprinosa nije potrebno. Povećanje doprinosa imalo bi prociklički efekat u ekonomskoj krizi. To želimo da izbegnemo - rekla je šefica Savezne agencije za zapošljavanje.

(Telegraf Biznis)