Studentkinji umesto stipendije uplaćeno skoro milion evra: Ono što je prvo uradila šokiralo je mnoge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da pravosudni sistem istraži šta se dogodilo i šta možda stoji iza kompromitacije podataka

Foto: Shutterstock

Za Sibongile Mani, studentkinju koja je pohađala Univerzitet Walter Sisulu (WSU) u Južnoj Africi, teorijski scenario o iznenadnoj uplati ogromne sume novca postao je stvarnost. Mani je, poput mnogih studenata, primala državnu stipendiju kako bi pokrila troškove studija, međutim, jednog dana suočila se sa neočekivanom situacijom – na njen račun greškom je uplaćeno neverovatnih 14 miliona južnoafričkih randa, što je tada iznosilo oko 798.000 američkih dolara.

Umesto da odmah obavesti banku o ovoj grešci, Mani je odlučila da iskoristi situaciju i krenula u šoping. Kupovala je skupu odeću, alkoholna pića i najnovije modele iPhone uređaja. Ukupno je uspela da potroši oko 40.000 dolara pre nego što su nadležni otkrili šta se dešava.

Mani je uhvaćena nakon što je u prodavnici ostavila bankovni izvod, koji je pokazao da na računu ima preostalih 13,6 miliona randa. Njen nagli porast u trošenju novca nije mogao proći nezapaženo. Sekretar ogranka Južnoafričkog studentskog kongresa, izjavio je za Herald Live kako je "odjednom počela da troši neverovatne sume novca". Dodao je i kako je priređivala raskošne zabave za prijatelje i obasipala ih poklonima, bez ikakve brige o troškovima, piše Klik.

Zanimljivo je da nije morala vratiti novac koji je potrošila.

Ovaj slučaj postavlja pitanje, šta biste trebali učiniti ako se nađete u situaciji da vam na račun legne ogromna i neočekivana suma novca? Finansijska savetnica Bev Shackleton savetuje da je malo verovatno da će se to dogoditi, ali ako se dogodi, najvažnije je odmah obavestiti banku, prenosi Unilad.

(Telegraf Biznis)