MMF: Postignut dogovor sa Srbijom o četvrtoj reviziji i novom aranžmanu od 36 meseci

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Makroekonomski rezultati u Srbiji su i dalje snažni

Foto: Shutterstock/JHVEPhoto

Tim Međunarodnog monetarnog fonda postigao je dogovor, na nivou tima, sa Srbijom o četvrtoj reviziji Stand-by aranžmana (SBA) i o zahtevu za Instrumentom za koordinaciju politika (PCI) u trajanju od 36 meseci, saopštio je danas MMF.

- PCI je instrument koji ne podrazumeva finansiranje i koji je namenjen pružanju podrške snažnim ekonomskim politikama. Dogovor treba da odobri Izvršni odbor MMF-a i očekuje se da će ga odbor razmatrati u decembru 2024. godine - navode iz MMF.

Ističu da su makroekonomski rezultati u Srbiji i dalje snažni.

- Rast i tržište rada su robusni, a inflacija je opala. Devizne rezerve su na rekordnom nivou i teret javnog duga nastavlja da pada - navode iz MMF.

U okviru instrumenta PCI, kako je navedeno, Srbija se obavezuje da fiskalni deficiti neće preći 3,0 procenta BDP-a u periodu od 2025. do 2027. godine, da će se izvršiti dodatna prioritizacija potrošnje u slučaju fiskalnih šokova, kao i da će povećanje zarada i penzija biti u skladu sa njenim fiskalnim pravilima.

PCI će uspostaviti ravnotežu između potreba u pogledu javnih investicija i socijalnih rashoda u Srbiji i kontinuirane fiskalne discipline, kako bi se podržao održivi rast, a javni dug i dalje nastavio da pada.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Teme