Đedović Handanović uručila prve ugovore građanima Zemuna za energetsku sanaciju

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Za novi javni poziv izdvojeno je više sredstava nego prošle godine, odnosno 51 milion dinara

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović dodelila je danas u gradskoj opštini Zemun više od 60 ugovora u okviru programa energetske sanacije domaćinstava, na osnovu prošlogodišnjeg javnog poziva.

- Ministarstvo i gradska opština Zemun obezbedili su prošle godine 40,7 miliona dinara za subvencije građanima za zamenu stolarije, fasade, kotlova, postavljanje toplotnih pumpi i solarnih panela. Zahvalna sam građanima što su prepoznali mogućnost da uz pomoć države unaprede energetsku efikasnost u domaćinstvima i iskoriste subvencije do 65 odsto vrednosti ulaganja - rekla je ona.

Ministarka je kazala da se nada još većem odzivu na novom javnom pozivu koji će se uskoro raspisati i doprineti da "budemo energetski efikasniji, manje zagađujemo vazduh i prelazimo na čistije izvore energije”.

Za novi javni poziv, kako je dodala, izdvojeno je više sredstava nego prošle godine, odnosno 51 milion dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Đedović Handanović je ukazala da se projekat "Čista energija” realizuje nekoliko godina u okviru kojeg je više od 30.000 domaćinstava već dobilo subvencije.

- Program se sprovodi u većini gradova i opština u Srbiji, obezbedili smo više sredstava za subvencije i u planu je da saniramo oko 40.000 domaćinstava do kraja 2027. godine - rekla je ona.

Ministarka je podsetila da se od ove godine raspisuju posebni javni pozivi za subvencije namenjene energetski ugroženim kupcima.

- Prvi put omogućili smo subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja našim najugroženijim građanima i ovaj javni poziv raspisaće se u Zemunu - rekla je Đedović Handanović.

Gavrilo Kovačević, predsednik gradske opštine Zemun, istakao je zahvalnost građanima Zemuna na velikom interesovanju za subvencije kojim unapređuju energetsku efikasnost u domaćinstvima. Ukazao je na najveće interesovanje građana za zamenu stolarije kao i na rast interesovanja za ugradnju solarnih panela.

Na osnovu prošlogodišnjeg javnog poziva, u Zemunu je potpisano 345 ugovora za 359 mera energetske efikasnosti, od kojih 309 za ugradnju prozora, 11 za gradnju solarnih panela, 10 za ugradnju toplotnih pumpi, devet za ugradnju kotlova na gas i pelet.

(Telegraf Biznis/Tanjug)