Ovo mesto u Srbiji je dobilo plaket "Najbolje turističko selo sveta": Kakvi su vaši utisci?

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić naglasila je da je osvajanje nagrade "BTV UNWTO 2021" stavilo Mokru Goru u fokus globalne turističke pažnje

Foto: Rina.rs

Selu "Mokra Gora" uručena je plaketa "Najbolje turističko selo sveta" za 2021. godinu.

Plaketa je uručena u sredu, na sastanku pomoćnice ministra turizma Višnje Račić, gradske većnice za turizam Dušanke Selaković i direktorke TO Užce Danijele Đorđević Arsić sa regionalnom direktorkom za Evropu UN Turizam Kordulom Volmuter i tom prilikom je istaknuto da je Mokra Gora primer kako treba raditi na negovanju prirodnih i kulturnih vrednosti i očuvanju životne sredine, prenosi portal Užice.rs.

Volmuter je podsetila da je ta prestižna nagrada ustanovljena od strane Svetske turističke organizacije kako bi se unapredila uloga turizma u održivom razvoju i očuvanju ruralnih sredina, a prilikom konkurisanja za ovo značajno priznanje važno je profesionalno odgovoriti na zahteve UNWTO i prezentovati na pravi način dostognuća lokalne zajednice, što je u slučaju Mokre Gore i učinjeno.

Direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić naglasila je da je osvajanje nagrade "BTV UNWTO 2021" stavilo Mokru Goru u fokus globalne turističke pažnje, što je dodatno unapredilo dobru kooperaciju državnih i lokalnih institucija da nastave da rade na daljem razvoju sela.

Gotovo svakodnevna saradnja i razmena ideja sa pravnim subjektima poput Turističkog naselja "Mećavnik - Drvengrad", MTK "Šarganska osmica", Parkom prirode "Šargan - Mokra Gora", Vizitorskim centrom "Čarobni breg", brojnim pružaocima ugostiteljskih i turističkih usluga, lokalnom zajednicom, najviše je kako je istakla, zaslužna za održivo i strateško unapređenje Mokre Gore i pozicioniranje sela na svetskoj turističkoj mapi.

Gradska većnica za turizam i ekologiju Dušanka Selaković istakla je da je implementiran veliki broj infrastrukturnih, turističkih i ekoloških projekata, čijom relaizacijom je život lokalne zajednice poboljšan a celokupna turistička ponuda upotpunjena.

Takođe, naglasila je, saradnjom na svim nivoima kreirani su novi sadržaji, koji za rezultat imaju povećanje turističkih poseta što vodi ka ekonomskom jačanju lokalne zajednice i postizanju dugoročne održivosti.

Istakla je da će Grad Užice i Turistička organizacija Užica nastaviti da rade na daljem unapređenju i promociji Mokre Gore kao destinacije koja nudi autentično iskustvo uz čuvanje prirodnih i kulturnih vrednosti.

Kako se navodi, o značaju ulaganja u ruralni turizam Srbije govorili su pomoćnici ministra turizma Višnja Račić i Aleksandar Vukićević, koji su prisutne i regionalnu direktorku za UN Turizam upoznali sa svim značajnim dosadašnjim i budućim projektima u turizmu naše zemlje.

Istaknuta je odlična saradnja resornog ministarstva za poslove turizma sa Svetskom turističkom organizacijom, kao i potreba za podrškom u organizaciji međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, privlačenjem potencijalnih stranih investitora, kao i ulaganjem u kadrove.

(Telegraf.rs/Tanjug)