Šta znače oznake BB, HB i PP na hotelskim karticama: Mogu vam ozbiljno povećati troškove, a da niste ni svesni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada vas na recepciji može iznenaditi iznos, a ove oznake mogu biti uzrok tome

Foto-ilustracija: Shutterstock

Prilikom boravka u hotelima, mnogi gosti zanemaruju oznake kao što su BB, HB, ili PP na svojim karticama, ali nisu sigurni šta tačno znače. Naime, kako ih neki ne primete, pri odjavi iz hotela, može ih sačekati neprijatno iznenađenje, odnosno, veći račun.

Zbog toga, bitno je znati šta ove oznake zapravo označavaju, odnosno tip usluge i obroka koji je uključen u cenu sobe, što može značiti razliku između dodatnih troškova i usluga koje su već pokrivene.

BB (Bed & Breakfast)

BB ili "noćenje s doručkom" podrazumeva da cena uključuje samo smeštaj i doručak. To znači da su svi ostali obroci (ručak i večera), kao i dodatne usluge poput korišćenja mini-bara, wellness centra ili room service-a, dodatno naplaćuju.

HB (Half Board)

HB ili "polupansion" obuhvata noćenje s doručkom i jednim dodatnim obrokom, najčešće večerom, ali ponekad i ručkom, u zavisnosti od hotelske politike. Ovo je popularna opcija za goste koji žele da provedu deo dana van hotela, a da im u cenu bude uključen jedan dodatni obrok. Svi ostali obroci i usluge van ovog paketa, kao i određena pića, uglavnom se dodatno naplaćuju.

FB (Full Board)

FB, odnosno "puni pansion", pokriva sve tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru. Ovo je uglavnom izbor za goste koji planiraju da većinu vremena provedu u hotelu i žele da imaju obezbeđene sve obroke tokom dana. Ipak, dodatne usluge i vanpansionska pića nisu uključeni u ovu ponudu.

PP (All Inclusive)

PP ili "pun pansion" često je zamena za "all inclusive" opciju, koja uključuje obroke, pića, užine, i često određene dodatne aktivnosti i usluge u hotelu. Međutim, bitno je napomenuti da "all inclusive" ponuda može varirati od hotela do hotela, pa je preporuka da proverite tačne uslove prilikom rezervacije. U nekim hotelima se posebna alkoholna pića i luksuzni sadržaji dodatno naplaćuju, čak i sa PP paketom.

Da li ste vi nekada platili više nego što ste očekivali, napišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)