Uskršnje pečenje po povoljnijim cenama: Prasići dostupniji, Šapčani biraju jeftinije opcije
Na Uskrs se završava veliki post i na prazničnu trpezu se iznosi mrsna hrana, a mnogi će se, po tradiciji, omrsiti prasećim pečenjem. Za razliku od prošle godine kada su prasići bili preskupi, od 600 do 700 dinara po kilogramu žive vage, pred ovogodšnji Uskrs cena je niža pa je pečenje dostupnije i za one sa tanjim novčanikom. Pečenjare u šabačkom kraju zatrpane su rezervacijama prasetine na kilogram, a poručuje se i celo prase na ražnju.
- Na društvenim mrežama ima dosta oglasa, a cene su od 2.000 do 2.200 dinara kilogram. Ako se dobro pogledaju sve ponude, može neki dinar da se uštedi na nižoj ceni, a pojedine pečenjare obavljaju i besplatnu dostavu - kaže jedan Šapčanin.
Vlasnik pečenjare objasnio je da na pijaci prasići do 20 kilograma koštaju "malo skuplje", od 450 do 500 dinara po kilogramu, dok se teži mogu kupiti za 400 dinara.
- Ima dosta posla, moraju da se plate pomoćni radnici, a u cenu su ukalkulisani i svi ostali troškovi. Klanje košta 2.000 dinara, pečenje u furuni isto toliko, pregled na trihinelozu 400, sečenje 1.000 dinara - kazao je vlasnik pečenjare iz okoline Šapca i dodao da se ređe kupuje celo prase i najčešće poručuje jedan ili dva kilograma pečene prasetine.
U velikim marketima pred Uskrs je u ponudi sveža prasetina po 600 dinara za kilogram, pa se dosta Šapčana preračunalo i odlučilo za pečenje - iz rerne.
- Kupili smo oko četiri kilograma, izabrali smo but, plećku i rebarca. Potrošićemo malo više struje, ali je opet jeftinije nego u pečenjari i biće dovoljno za praznični ručak - rekla je domaćica iz Šapca.
(Telegraf Biznis)