Šta krije svet tehnologije? Važno je da znate ovih 10 činjenica

Recimo, Apple, Google i Spotify i dalje sadrže podkaste u kojima se tvrdi da je pobeda Džoa Bajdena na izborima za predsednika SAD - bila "prevara"

Foto: Tanjug/AP

Na polju tehnologije dešavaju se promene iz dana u dan, ali se neke tiču, ne samo strogo poslovnih, već i društveno-političkih okvira.

Sve i da niste upućeni u rad nekih kompanija, aplikacija ili u neke trendove, sumnjamo da su vam promakle vesti vezane za WhatsApp ili Twitter, od prethodnih dana.

Ovo je 10 činjenica koje se trenutno dešavaju u tech sferi, a trebalo bi da ih znate:

1. Tim Kuk je rekao da Parler može da se vrati u App Store, nakon što je Epl povukao Parler sa svoje platforme, u jeku opsade Kapitola.

2. Deliveroo je prikupio 180 miliona dolara finansiranja. Startap, podržan od Amazona, priprema se da izađe u javnost kasnije 2021. godine.

3. Selena Gomes je pre nekoliko meseci upozorila direktorku poslovanja u Fejsbuku, Šeril Sandberg, na dezinformacije. Zvezda je rekla da je frustrirana zbog toga što tehnološke platforme nisu poslušale upozorenja nakon nereda u Kapitolu.

4. Kritičari žele da populisti poput Bolsonara i Modija pokrenu društvene medije. Do toga dolazi nakon što je predsedniku Donaldu Trampu zabranjen pristup Tviteru, 8. januara.

5. Apple, Google i Spotify i dalje sadrže podkaste u kojima se tvrdi da je pobeda Džoa Bajdena na izborima za predsednika SAD - bila "prevara".

Foto-montaža: Tanjug/AP

6. Dezinformacije o američkim izborima pale su za 73%, nakon Trampove zabrane na društvenim mrežama. "Zignal Labs" je izvestio da su razgovori pali sa 2,5 miliona pominjanja (mention) na 688.000.

7. WhatsApp kaže da ne brinete zbog deljenja podataka sa Fejsbukom, ali eksperti kažu da bi trebalo da se okrenete aplikaciji Signal.

8. Beka Luis iz medija navodi da Trampova zabrana širom društvenih mreža nije cenzura. "Bila je to serija uredničkih odluka medijskih kompanija, koje sebe nazivaju društvenim platformama".

9. Silicijumska dolina kaznila je Trampa za 48 sati. 

10. Neki stručnjaci ocenjuju udruživanje Fitbit-a i Gugla kao "zlokoban ugovor" od 2,1 milijardu dolara. Plaše se da bi Gugl zdravstvene podatke o korisnicima mogao da upotrebi za druge segmente poslovanja.

Video: Sridhar Sudarsan on breaking technological barriers and implementing new AI techniques to innovate

(Telegraf Biznis)