Jedan momak je prvi put platio picu bitkoinom na ovaj dan pre 13 godina: Gde je danas naše kripto tržište?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako to nije bilo toliko davno, pre samo 10 godina, cena bitcoina se višestruko uvećala

Printskrin: Tanjug.rs/Đuro Milić

Prva kripto menjačnica ECD obeležila je danas "Bitkoin pica dan", kada je pre 13 godina bitkoin iz virtuelnog prešao u realan svet.

"Bitkoin pica dan" se globalno obeležava svuda u svetu, pošto je 22. maja 2010. godine zabeležena prva kupovina proizvoda bitkoinom.

Tog dana je prvi put bitkoin iz virtuelnog sveta prešao u realan. Programer iz Mađarske je ponudio na jednom internet forumu 10.000 bitkoina ukoliko mu neko donese dve pice. U tom trenutku je on procenio da je potrošio oko 40 dolara, dok danas ta količina bitkoina vredi nekoliko stotina miliona dolara.

Predstavnici kompanije ECD (prve kripto menjačnice u Srbiji), kažu da kripto valuta sve više dobija na popularnosti, što potrđuje i broj klijenata menjačnice koji je u stalnom porastu.

Do sada je kroz  tu menjačnicu, koja posluje već 11 godina, prošlo 50.000 ljudi. Ipak, napominju da je godina iza nas bila zanimljiva. Na kripto-tržište, negativno je uticala globalna scena, u smislu banktora određenih kompanija koje su se bavile kripto-valutama, poput FTX.

Kada je naše tržište u pitanju, trenutno dve kompanije imaju dozvolu za bavljanje ovim poslom, međutim, kako ukazuju uz ECD, Zakon o digitalnoj imovini jeste dobar, ali je potrebno da bude fleksibilniji u delu koji se tiče poreskih tretmana, odnosno dokumentacije. Na taj način, privukao bi se dodadan broj investitora, što na primer, Hrvatska odavno radi.

Njihov savet je da se ne kupujete bitkoin u trenutku kada raste, ali i ističu da je to jedina imovina koju možete bilo gde da nosite preko granice, a da vam je niko ne oduzme. U ovom slučaju povrenje u čuvanje iste, dajete samo sebi.

Kad je bitkoin postao novac 

Iako to nije bilo toliko davno, pre samo 10 godina, cena bitcoina se višestruko uvećala. Međutim, nema smisla posmatrati događaj izvan konteksta vremena i situacije. Ondašnja vrednost bitcoina je bila oko 0.004 $, i nije postojala indicija da li će cena rasti ili padati. To je bio sam početak života bitcoina. Plaćanjem bitcoinim – bitcoin je postao ono što, između ostalog, i treba da bude – novac.

Da podsetimo, da bi nešto bilo novac, za šta je bitcoin i pravljen da bude, on mora da biti platežno sredstvo, mora služiti za čuvanje vrednosti i biti mera vrednosti. A kupovina pice je bila prva situacija kada je bitcoin iskorišten za plaćanje komercijalnog proizvoda. Bitcoin Pizza dan je zapravo dan kada je bitcoinom prvi put plaćeno neki proizvod. I to je ono što bi trebalo da upamćeno, a ne razlika u ceni koja je nastala 7 ili 10 godina kasnije.

"Kafe bar 16", u kojem je danas obeležen važan dan za bitkoin, inače je mesto gde se deca korisnici svratišta obučavaju za dalji život.

(Telegraf Biznis)