Vratila se s porodiljskog i pitala šefa da radi kraće, ovo je epilog: "Ne živimo u 1971, već u 2021"

Kada je htela da se vrati na posao nakon porodiljskog odsustva, pitala je šefa da li može da radi kraće radno vreme, odnosno 4 dana nedeljeno, i da s poslom završi u 17 sati, a ovaj odgovor je dobila

Foto: Unsplash

Alis Tompson je htela da radi skraćeno, kako bi imala vremena da ode po dete u vrtić, ali je na kraju ipak dala otkaz. Šta se desilo?

Radila je kao agent za nekretnine, a naposletku potrošila desetine hiljada funti sudeći se sa bivšim poslodavcem. Ipak, tribunal je presudio u njemu korist i dodelio joj 185.000 funti odštete, a Tompson je za BBC rekla da je "ovaj put bio "dug i iscrpljujuć".

Prema presudi, navodi se da je Britanka pretrpela indirektnu polnu diskriminaciju kada je kompanija odbila da razmotri njen zahtev za skraćenim radnim vremenom. Inače je radila za oblast centralnog Londona i bila je veoma uspešna u svom poslu.

Možemo to da zaključimo i na osnovu toga da je 2020. bila plodonosna za tržište nekretnina, a trend se nastavio i tokom 2021. godine. Inače, ova mlada mama dodaje da je to okruženje kojim tipično "vladaju" muškarci, te da je ona naporno radila kako bi izgradila imidž.

Kada je htela da se vrati na posao nakon porodiljskog odsustva, pitala je šefa da li može da radi kraće radno vreme, odnosno 4 dana nedeljeno, i da s poslom završi u 17 sati, umesto u 18 časova, kako bi stigla da pokupi ćerku iz jaslica. Njen zahtev je odbijen.

Kaže da su u firmi bili zatvoreni i za sve druge predloge, da nijedna ideja nije razmatrana, te joj nije preostalo ništa drugo nego da da otkaz.

"Kako da majke imaju i karijeru i porodicu? Ovo je 2021, a ne 1971. godina", rekla je Alis.

Da li ste imali slična iskustva?

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)