Plata, mentalno zdravlje, fleksibilnost: Šta vam je prioritetno u poslu ovih dana? (ANKETA)

Vrlo je individualno šta kome odgovara, ali aktuelni podaci koji dolaze s tržišta rada nisu naročito ohrabrujući, budući da se "trend" Velike ostavke nastavlja...

Foto: Shutterstock

Iako su promene na tržištu rada počele da se dešavaju mnogo pre pandemije, mnogima je period karantina i višemesečnog rada na daljinu došao kao "prekretnica".

Istovremeno, plate više nisu svima prioritetne, što je pomalo paradoksalno budući da smo usred svetske inflacije i nezapamćeno viskokih cena.

Ipak, u fokusu je mentalno zdravlje, a to potvrđuju i brojna, nova istraživanja. Briga o mentalnom blagostanju je posebno zastupljena kod milenijalaca, a mimo nje - zahtevi radnika vezani su za same uslove rada poput fleksibilnosti, radnog vremena, dodatnih beneficija.

Rad u kancelariji i rad na daljinu su dva suprotna načina poslovanja, pri čemu su najveće šanse da se trajno održi tzv. "hibridni" režim rada. To znači da deo nedelje radite iz ofisa, a deo od kuće.

I kao i sve drugo, oba prvobitno navedena tipa poslovanja imaju svoje prednosti i mane: nekome nedostaje komunikacija s ljudima, nekome prija izolacija; neko se oseća zapostavljeno u radu od kuće, dok bi drugi radije uštedeli na vremenu i novcu - radeći na daljinu.

Vrlo je individualno šta kome odgovara, ali aktuelni podaci koji dolaze s tržišta rada nisu naročito ohrabrujući, budući da se "trend" Velike ostavke nastavlja: naime, svaki peti radnik namerava da da otkaz do kraja godine.

Prema anketi Morning Consult-a, 82% zaposlenih kaže da uživa u radu na daljinu. Ovo su 3 ključna razloga zašto radnici cene rad na daljinu: više vremena i veća fleksibilnost; bolji fokus; "ne gubi se" vreme u prevozu.

(Telegraf Biznis)