Pitali smo vas da li biste radili "preko" da imate EU pasoš, a ovo je odgovor većine građana Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hrvatskoj, recimo, nema naznaka da će bilo šta promeniti nabolje - barem za poslodavce, kojima kadar svakodnevno "izmiče"...

Foto: Pixabay/nikolausbader

Oko 15% radne snage u Hrvatskoj danas čine stranci, i tu zemlju sada napuštaju čitave porodice, odnosno roditelji sa decom, a možda čak i bake i deke.

Mnogi tvrde da bi slična situacija bila i kod nas, kada bi građani Srbije posedovali EU pasoše, odnosno kada bi mogli da putuju i borave u evropskim zemljama lagodnije, bez viza, papira i ostalih izazova.

Stoga smo vas u anketi pitali: Da li biste napustili Srbiju, da imate pasoš EU?

Čak 43% naših čitalaca kaže da bi "bez razmišljanja" to učinilo, dok skoro 28 odsto ima suprotan stav. Doduše, i tu potonju grupu treba svrstati i one koji su rekli da već poseduju EU pasoš, ali da ne žele da idu iz domovine, a takvih je 9%.

Takođe, dobar deo građana (maltene 20 odsto, odnosno petina) je stava da "nisu sigurni", te da bi otišli jedino ako bi im se ukazala neka dobra poslovna ponuda.

Printskrin: Telegraf

*Rezultat ankete je presek stanja u jednom momentu u toku dana, 30. maja, i podložan je promenama u skladu sa daljim učestvovanjem u anketi.

Inače, prema procenama, Hrvatska je "dizanjem rampi" u proteklom periodu ostala bez 300.000 ljudi, i u međuvremenu se suočila sa gorućim problemom - nedostatkom radne snage.

(Telegraf Biznis)