Prljava tajna majstora: Šta vam kriju oko renoviranja i vašeg novca

Postoje kompanije koje su svoj biznis razvile na osnovu vaše dileme da li da kupite novu kuću ili da renovirate svoju, pa probate da je prodate po većoj ceni (ili ostavite opet za sebe).

Foto: Pixabay

Prljava tajna onih koji vas ubeđuju da je bolje da renovirate svoju kuću, da biste kasnije mogli da je prodate skuplje je, kako pokazuje poslednje istraživanje to što je proces neisplativ.

Kako se ocenjuje, ukoliko još nekog platite za takve savete, apsolutno je sve u suprotnosti sa vašim interesima, ili interesima kompanije ukoliko je reč o pravnom licu. Istraživanje se odnosi na američko tržište, ali ipak može da bude dobar parametar.

Na zapadnim tržištima napravljene su mnoge popularne TV emisije na tu temu, a tiču se obnove kuće. Na kraju se sve završi kao čisto gubljenje vremena i novca. Kada stavite na papir sve troškove, projekat renoviranja retko može da budi jeftiniji nego kupovina kuće koja je spremna za useljenje.

- Iako većina vlasnika kuća misli kako može tako da uštedi novac, u stvari su potrošili približno isto ili više nego što su bili spremni da daju za useljenje - piše Porch.com, portal koji se bavi nekretninama.

Zanimljivo je i što anketa ne ide u prilog pomenutom portalu, jer upravo zarađuje novac povezujući vlasnike kuća sa dobavljačima.

Njihovo istraživanje sa 1.069 američkih vlasnika kuća otkrilo je da su oni koji su kupili dom koji je spreman za useljenje potrošili u proseku 250.000 dolara. Oni koji su se odlučili za renoviranje, potrošili su u proseku oko 50.000 dolara manje. Ali onda su obično potrošili taj iznos ili više na dodatne troškove, pokazalo je istraživanje. Tu je i dodatni stres oko toga kako će sve na kraju izgledati.

Ipak, treba imati u vidu da nekima ovo nije važno jer stavljaju na vagu i šansu da mogu kuću da prilagode svojim sopstvenim snovima i potrebama. Činjenica je i da su oni koji su se odlučili za renoviranje, u proseku potrošili 60 odsto više od iznosa na koji su bili spremni da izdvoje.

Za neke su to bili troškovi popravke krova. Za ostale su to bili troškovi uređenja podruma. Nove kuhinje ili nova kupatila. Podovi, novi prilazi, vodovod, struja, instalacije, ventilacije... Nikad ne znate šta će vašu kuću iz snova pretvoriti u rupu bez dna.

Profesionalni restauratori kuća Chip and Joanna Gaines postali su kulturni fenomen zahvaljujući svojoj emisiji "Fixer Upper" snimljenom u njihovom rodnom gradu u Teksasu. Par, koji ima petoro dece, obnavlja stare kuće u ime kupaca kuća koji se sele u grad.

Redovni fanovi programa primećuju da par uvek uspe da donese projekat kući uprkos iznosu, čak i kada su premašili iznenadne, neočekivane probleme.

Ali najnovije istraživanje sugeriše kako to stvarno izgleda kada radite sa pravim majstorima, i tv zvezdama.

VIDEO: Ovu kuću u Ripnju u šali su nazvali Notr Ripanj

(Telegraf Biznis)