Skočile opet kirije u Beogradu, ali i zakup kuća po Srbiji: Šta se trenutno dešava na tržištu?

Mnogi računaju da će ljudi za svoj predah u letnjim mesecima birati kuće i vikendice van grada

Foto-montaža: Shutterstock

Tokom vanrednog stanja većina nekretnina zabeležila je pad u ceni, izuzev kuća za prodaju i izdavanje u pojedinim gradovima. Kako broj kuća kojima je cena poskupela nije bilo velik, mogli bismo da pričamo o generalnom padu cena nekretnina tokom vanrednog stanja.

Ipak, u poslednje vreme, primetan je novi trend, a to je da raste cena zakupa vikendica i kuća u Beogradu i Srbiji, kako raste neizvesnost oko putovanja, odnosno ponovno zatvaranje granica.

Još jedan nezgodan trend za sve one koji su pod kirijom - i ona je skočila, i to za 7 odsto, kada govorimo samo o Beogradu.

- Vidimo da je period tokom vanrednog stanja, ali i posle poslužio nekim ljudima da više kalkulišu oko cena nekretnina koje prodaju ili izdaju - kaže za Telegraf Biznis Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs koja svakodnevno ima uvid u stanje na tržištu i samim oglasima.

Pandemija je navela većinu građana, koji su uzeli dane godišnjeg odmora, da ih provedu u zemlji. To je mnoge nateralo da razmatraju prirodne lepote Srbije, dok su ranije hrlili na plaže u inostranstvu. Dobro je prošao onaj ko već ima vikendicu, a posebno ako su u blizini vode, poželjno jezera, jer je to pravi letnji kutak za odmor od posla i od korone. Oni koji nemaju takve vikendice, tražili su ih po svim delovima zemlje.

To znači da su vlasnici kuća i vikendica svesni da će rasti potražnja za smeštajem u narednom periodu, pa računaju na smanjeni izbor, što im daje osnov za podizanje cena. Izbor postoji u smislu da li ste vi spremni da tu razliku platite.

Stanovi, s druge strane, ostali su maltene isti. Tek 10 odsto je promenilo cenu.

Od marta uglavnom, sve raste

Foto: Printscreen

- U periodu od 21. maja do 20. juna skoro 6.000 oglasa (5886) zabeležilo je promenu u ceni, što čini 9% od ukupnog broja oglasa starogradnje na našem sajtu (ukupno 69.000). Poređenja radi, od 16. marta do 20. maja promena se desila u 8% oglasa, pri čemu vidimo da tržište postaje sve aktivnije. Zanimljivo je da su se, od 21. maja do 20. juna desile uglavnom pozitivne promene, odnosno rast cena nekretnina - kaže ona.

Ako ovo poredimo sa vanrednim stanjem, vidimo da je nekretninama tokom vanrednog stanja uglavnom snižavana cena.

- Ipak, kuće za prodaju i izdavanje, pogotovo one u Beogradu i Novom Sadu su čak i tokom vanrednog stanja beležile rast u ceni - objašnjava naša sagovornica.

Ne tržištu se nisu desile toliko masovne promene sa spuštanjem ili rastom cena da bismo mogli da pričamo o nekom većem trendu, navodi ona.

- Manje od 10% oglasa na njihovom sajtu je doživelo promene u ceni. Ipak, oni koji prodaju ili izdaju, vodili su se time da, kada je bilo vanredno stanja spuštali su cene, a na prvi pokazatelj ukidanja cene su rasle.

Kakvo je vaše iskustvo? Da li ste primetili skok cena? Pišite nam u komentarima

(Telegraf Biznis)