Garnitura od 18.000 evra u novobeogradskom stanu? Šta je iza demoliranja "stana na dan"

Svaki vlasnik i gazda koji izdaje stan na dan, trebalo bi prvo da svoj posao prijavi, odnosno da na isti plati porez državi. Samim tim, biće i zaštićen

foto: pixabay.com

"Stan na dan" biznis je koji je cvetao pre korone u Srbiji, a i sada je popularno kratkoročno iznajmljivanje kuće ili apartmana pri čemu se može zaraditi pristojna svota.

Vlasnici međutim, čine ustupke zbog novca, i mahom se odlučuju za ovu varijantu nego da izdaju stan za meces dana. Svesni da tako rizikuju i da im stan bude upropašćen.

To se dokazalo i pre nekoliko dana kada je vlasnik jednog takvog stana u Beogradu zatekao potpuni haos posle izlaska stanara.

On je ostao šokiran prizorom koji je video, jer su sobe bile potpuno demolirane, kao i nameštaj i sve u stanu. Na snimku je teško pronaći bilo šta što nije uništeno, a korisnik društvene mreže napisao je da je u pitanju elitni "A blok" Beograda.

Upravo nesavesni gosti razlog zbog kojih se mnogi teže odlučuju da svoj obekat izdaju na kraće vreme ili jednostavno biraju zakupce. Prema onome u šta smo imali prilike da se uverimo, postoje čak i organizovane grupe na društvenim mrežama, gde stanodavci razmenjuju korisne informacije i ukazuju na potencijalnu opasnost u vidu neželjene mušterije.

Trude se da takvim osobama više ne izdaju stanove.

Iz ovog razloga vlasnici stanova na duži ili kraći rok uglavnom traže depozit, ili čak dva, tri. Svuda u svetu je to praksa, a taj novac se vraća podstanaru, ukoliko na kraju bude sve u redu sa stanom.

Međutim, kako nam kaže vlasnica jednog stana koji se izdaje po tom principu u Blokovima, ona traži i ličnu kartu, ali kaže da to gotovo nikada nije garant.

- Nerado daju svoje podatke, a još teže ide kada moraju da nadoknade štetu koju su napravili. Obično uvek bude "povuci - potegni" - navodi naša sagovornica.

Konkrentno, kada je reč o dotičnom stanu iz A bloka, deluje kao da je onaj ko je boravio u njemu, ili više njih, namerno napravio potpuni haos, đubre je na sve strane, i šteta je ogromna.

Printskrin: Twitter/@nikatojeee

Ipak, pažnju je privukla rečenica vlasnika da je garnitura plaćena 18.000 evra, što je izazvalo reakcije i sumnju u tačnost te informacije.

"Pa gde ima da se kupi garnitura od 18.000 evra!", "Košta kao garsonjera", "Od čega je to" - to su bili samo neki od komentara i u našoj vesti o tome.

Činjenica je da postoji garnitura od 18.000 evra, kao i to da taj podatak ne umanjuje ili uvećava bahatost i neodgovornost zakupaca, ali je i činjenica da postoji način da se šteta nadoknadi.

Svaki vlasnik i gazda koji izdaje stan na dan, trebalo bi prvo da svoj posao prijavi, odnosno da na isti plati porez državi. Samim tim, biće i zaštićen.

Ovako, mnogima od njih ne ostane ništa, jer masa i ne prijavljuje ovakve incidente upravo samo iz jednog razloga - ni sami nisu prijavljeni.

Video: 3 u 1: Kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu spakovali u jednu prostoriju i izgleda super

(V.B.)