Svi bi odmor kraj vode: Raste broj rezervacija za smeštaj na "našem moru", splavovi kao iz bajke

Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada, koji je poslednjih godina takođe veoma popularan među domaćim i stranim turistima

Foto: Nebojša Stojaković

Lokalni turizam cveta već duže od godinu dana, tačnije otkako je nastupila pandemija kovid-19, a sa njom i brojne blokade. Međunarodni saobraćaj bio je obustavljen, što je ostavilo posledice posebno na zemlje zavisne od turizma, a domaći turisti su to vreme iskoristili da uživaju u lepotama Srbije.

Među raznim lokacijama istakla se planina Tara, kao i naselje Perućac, odnosno istoimeno jezero, udaljeno 2,4 km od mesta. Slobodno možemo reći da je ovo jezero, na granici Srbije i BiH, naše more. Ima nečeg posebnog u Perućačkom jezeru, kako zbog predivne plavo-zelene boje, tako i zbog prirode koja ga okružuje.

Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada, koji je poslednjih godina takođe veoma popularan među domaćim i stranim turistima. Registrovani čamci voze posetioce duž Drine, a cena karte je oko 5 evra.

Na bum domaćeg turizma, i posebno Perućačkog jezera, uticale su i fotografije influensera sa Instagrama, putem kojih se idealno promoviše ovaj kraj. Takođe, njegove lepote možete videti na brojnim YT kanalima, a sve je više i zvaničnih stranica na mrežama - koje se bave izdavanjem splavova.

To su nam potvrdili i iz jedne domaće kompanije za nekretnine: pored Beograda i okoline, ove godine je posebno popularno iznajmljivanje splavova na jezeru Perućac. Što se tiče cene najma objekata na vodi, one su u rangu sa onima od prethodne godine ili su za nijansu više.

 

Bum tokom letnje sezone

Recimo, cena onih splavova koji se nalaze u rezervatima prirode za nijansu je viša od drugih. Tara je takođe veoma popularna, kao planina, te je od 2020. primetan i rast gradnje. Masovno se traže vikendice za iznajmljivanje ili kupovinu. Mnoge turističke ture podrazumevaju odlazak na jezero, ako boravite na Tari.

Uglavnom je reč o vožnji brodom kanjonom Drine, uz ručak na brodu, a potom se vraćate u hotel. Perućačko jezero obavija Taru, na kojoj se nalazi i istoimeni nacionalni park. S druge strane, nalazi se na 290 metara nadmorske visine i okruženo je Javorom, zatim planinama Devetak i Zvijezda.

U pitanju je veštačko jezero, nastalo u vreme SFRJ, sa ogromnim potencijalom. Na obali, u podnožju hotela i bungalova, nalazi se montažna plaža, naročito posećena u letnjim mesecima.

Ovo jezero je i u doba stare Jugoslavije bilo veoma popularno, a danas obiluje splavovima u službi smeštaja za izdavanje. Prema onom što piše u oglasima, cena je često stvar dogovora sa vlasnikom, dok su neki istakli jasne cene: 30 do 60 evra za noć.

Svakako da ima i vikendica, kuća za odmor, koje se nalaze na kopnu, ali tik uz jezero. Kao glavne prednosti ističu se roštiljanje u dvorištu, mir, priroda, letnjikovac, mala udaljenost od plaže (optimalno 150 metara).

Upravo to su glavni zahtevi klijenata u aktuelnoj sezoni: sve više gostiju zahteva bazen ili pristup vodi, roštilj, baštenski nameštaj, po mogućstvu đakuzi, dok se internet i TV podrazumevaju. Perućac je atraktivna lokacija i za brojne digitalne nomade, kojih je sve više otkako je počela kriza kovid-19.

Podsećamo da ovih dana počinje i prijava za još 20.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, a evo ko ima pravo da aplicira.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf Biznis)