Rusi i Ukrajinci rasprodaju nekretnine na Jadranu: Cene kvadrata u Budvi, Tivtu i Kotoru sve "šarenije"

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Kupovina nekretnina za kasnije iznajmljivanje može biti dugoročno isplativ potez

Foto: Shutterstock/Myroslava Bozhko

Kupovina nekretnina u Crnoj Gori za iznajmljivanje dobra je investicija, jer veliki broj Rusa i Ukrajinaca prodaje kuće na moru koje im više nisu potrebne, često po nižim cenama.

U Budvi se cene stanova kreću od 1.500 do 3.000 evra po kvadratu, dok kuće mogu varirati od 2.000 do 4.500 evra po kvadratu, zavisno od blizine mora i kvaliteta gradnje, pišu mediji.

Raspon cena veliki

Kotor, koji se nalazi na listi najposećenijih mediteranskih gradova, ima nešto niže cene nekretnina u odnosu na Budvu. Prosečna cena stanova je između 1.500 i 2.500 evra po kvadratnom metru, dok su cene kuća od 2.000 do 4.000 evra, piše Poslovni.hr.

Tivat je još raznolikiji s cenama stanova od 1.800 do 3.500 evra po kvadratu, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro. Kuće u ovom gradu mogu se kupiti po cenama od 2.500, pa čak i 5.000 evra po kvadratu. Herceg Novi i okolina su nešto jeftiniji, pa se ovde može naći stan po ceni od 1.200 evra po kvadratu. Kuće u ovom delu Boke kotorske kreću se od 1.500 do 3.500 evra po kvadratu.

Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, kaže da su cene kuća i stanova značajno porasle poslednjih godina, posebno od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon rata.

"Cene nekretnina u Crnoj Gori, posebno na primorju, variraju i zavise od mnogo faktora, lokacije, vrste i stanja same nekretnine. U ponudi je i dosta kuća koje se prodaju po nižim cenama od realnih, jer su upravo Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu bile potrebne", ističe Simović u razgovoru za Biznis.rs.

Budva, slovenska plaža / Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, kupovina nekretnina za iznajmljivanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija, jer je broj turista u stalnom porastu, što implicira i povećanu potražnju za smeštajem, posebno u letnoj sezoni, ali i tokom cele godine u pojedinim područjima.

Ističe da je i poreska politika povoljna, jer je porez na nekretnine relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji svoje nekretnine iznajmljuju.

"Prosečne cene u najpopularnijim turističkim gradovima kreću se oko 100 evra za noćenje u julu i avgustu. U septembru i junu one su nešto niže, ali sada, zbog produženog leta, nekretninu možete iznajmiti na četiri meseca godišnje, ocenjuje Simović.

Doduše, Simović upozorava kako troškovi održavanja nekretnine mogu varirati, pa je važno uzeti ih u obzir prilikom računanja profitabilnosti.

Najveće i najznačajnije tržište nekretnina na crnogorskom primorju jeste ono u Budvi. A tamo se od početka godine, kažu stručnjaci, može prmetiti stagnacija. Promet je ipak smanjen jer mnogi kupci kalkulišu i teško donose odluke o kupovini.

Iako još uvek postoji interes za kupovinu stanova u Budvi, mnogi čekaju konačnu odluku, pa se može reći da tržište nekretnina stagnira u odnosu na prošlu godinu, rekla je Iva Vujović, agentkinja za nekretnine u "Bojama Jutra" u Dnevniku TV Vijesti.

Strani kupci

Vujović ističe da je došlo do poskupljenja od dva do sedam posto.

"U Budvi imate stanove u trećoj zoni koji se kreću od 1.800 evra po kvadratu do 2.500 evra. Imate popularnu srednju zonu, kao što su Rožino, Maslinjak, Zaobilaznica, Velji Vinogradi, gde se sada cene kvadrata kreću od tri do tri i po hiljade evra po kvadratu i imate prvu zonu gde imamo cene od tri do dvanaest hiljada evra, u ekskluzivnim kompleksima", kazala je Vujović.

Kotor / Foto: Shutterstock

Osim kupaca iz Crne Gore i regije, za kupovinu nekretnina najviše su zainteresirani Turci, Nemci, Francuzi i Britanci. Za tri protekle godine, dakle od 2021 – 2023 strani građani i preduzeća kupili su nekretnine u Crnoj Gori u vrednosti od skoro 1,2 milijarde evra.

Vujović smatra da će cene stanova stagnirati, zbog velikih ranijih oscilacija, ali konkretnije prognoze u trenutnoj geopolitičkoj situaciji teško je davati.

(Biznis Telegraf)