Umalo ostali bez učešća zbog vlasnice stana, sad dobili komentar: "Besmisleno dati kaparu i tražiti je nazad"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnica je odlučila da u predugovoru želi da se doda uslov da kapara ostaje njoj u slučaju da budu odbijeni za kredit, priča porodica

Foto-kolaž: Shutterstock, A.Nalbantjan

Juče smo preneli ispovest jedne porodice koja je bila na korak od kupovine stana na Novom Beogradu, kako kažu u bloku 45, ali je onda vlasnica iznela neobičan zahtev zbog kog su morali da odustanu. Naime, vlasnica je prema njihovim rečima tražila da se u predugovoru stavi da kapara ostaje njoj u slučaju da budu odbijeni od strane banke za kredit a sada se pojavio i komentar koji odobrava ovakav stav - Besmisleno je dati kaparu i tražiti je nazad.

Kako su naveli, isti stan su pokušali da kupe i prošle godine ali je vlasnica u poslednjem trenutku odustala. Kako im se stan svideo, a i bilo im je bitno da se što pre skuće, kada su ga pre par nedelja opet videli na oglasu, odlučili su da opet krenu u proces kupovine.

Obavili su sve neophodne stvari, našli banku, preneli zaradu, izvršili konverziju novca i sve što je trebalo jeste da naprave predugovor sa vlasnicom pre nego što sačekaju da im banka odobri zahtev za kredit. I tada nastaje problem, kako pričaju.

Vlasnica je odlučila da u predugovoru želi da se doda uslov da kapara ostaje njoj u slučaju da budu odbijeni za kredit, i naravno porodica nije želela da pristane na tako nešto.

Nakon što smo objavili priču, pojavio se komentar u kome se opravdava vlasnica, navodeći da se kapara daje kao garancija prodavcu da će trgovina biti završena i da prodavca ne zanima ni banka ni plata kupaca.

- Besmisleno je dati kaparu i traziti je nazad ako banka ne odobri kredit. Vi vidite samo svoj trošak a možda je prodavac izgubio keš kupca u međuvremenu dok se mlatio sa vama - stoji u komentaru na našu vest.

Ako uzmemo u obzir da često ta kapara iznosi 10 posto od ukupne vrednosti stana, a recimo da je stan 130.000 evra, da li biste se tek tako odlučili da nekome samo poklonite 13.000 evra?

Takođe, svi dobro znamo koliko je teško danas skupiti novac za učešće, a ni vlasnici stanova nam ne pomažu sa veoma zahtevnim cenama kvadrata - koje ne deluju da će padati skoro.

Kao što je Telegraf Biznis pisao, zato je klauzula u predugovoru koja štiti pre svega vas, a i vlasniku stana garantuje određenu dozu sigurnosti, neophodna.

Glasi ovako: Ako vam banka ne odobri kredit (i samo u tom slučaju, a ne ako vi odustanete iz nekog svog znanog razloga) kapara vam se vraća u celosti, u slučaju da vlasnik (zbog recimo kako je naveo autor komentara, se odluči za keš kupca pa odustane dok vi čekate novac od banke) mora da vam vrati udvojenu, odnosno duplu kaparu.

Kada biste se stavili u cipele porodice, da li biste bili na strani ovog komentara ili biste svoj novac osigurali?

Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)