Kolike su plate u velikim trgovinskim lancima u Srbiji? (FOTO)

Kasirka, prema ovom oglasu koji je istakao jedan poznati supermarket, ne može da zaradi ni 34.000 dinara, što je možda iznos budućeg minimalaca

Ukoliko tražite trenutno posao, i to u sektoru trgovine, dobra vest je da jedan od većih lanaca supermarketa u Srbiji upravo traže radnike. Lošija je, da vam se možda neće dopasti visina ponuđene plate.

Evo koliko tačno iznose i plate u tom marketu, a za tri različita radna mesta u Beogradu.

Tako, za radnika na odeljenju mesa nude platu od 38.000 dinara, ujedno i najveću, zatim radniku na odeljenju delikatesa plata bi bila 35.000 dinara, a potreban im je i radnik na kasi, za šta nude platu od 33.500 dinara, istovremeno i najmanje ponuđenu.

Foto: Telegraf.rs

Prema upravo objavljenim podacima, prosečna plata u Srbiji u junu ove godine iznosila je 55.633 dinara, ali su zaposleni u nekim oblastima u ovom mesecu primili i do tri puta više.

U junu su najveće plate u Srbiji imali zaposleni u vazdušnom saobraćaju. Radnici u kontroli letenja, piloti i kopiloti u proseku su zaradili po 177.277 dinara neto. Na drugom mestu po visini zarada nalaze se radnici u proizvodnji duvanskih proizvoda koji su u proseku primili 142.726 dinara. Odmah za njima su zaposleni u rudarstvu, sa 134.050 dinara, dok su programeri u junu zaradili u proseku 123.293 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U Srbiji se trenutno vode i pregovori oko povećanja minimalne zarade koja je trenutno 27.500 dinara.

(Telegraf Biznis)

VIDEO: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!