Mnogo Srba živi u ovoj zemlji, a postaje sve teže: Sobe izdaju za 950 evra, građani jedva plaćaju kiriju

"Apsurdno visoke cene koje se naplaćuju studentima pokazuju kako je teško stanje na tržištu nekretnina", ukazao je predsednik AK pokrajine Tirol, Ervin Cangelr

Foto: Shutterstock, Pixabay

Cene na tržištu nekretnina u Austriji već godinama neprestano rastu, a usled pandemije i rata u Ukrajini - stanovanje postaje pravi luksuz.

I to nije slučaj samo tamo, već svuda u svetu; ipak, cene su negde već bile "dovoljno visoke", da je pitanje kada će doći do tzv. pucanja balona.

Situacija je, pre svega, teška u Insbruku, gde su cene soba za studente drastično skočile. Istraživanje Radničke komore (AK) je pokazalo da je lani - soba u zajedničkom stanu u delu grada Volten - mesečno koštala 950 evra.

"Ta cena je rekordna u našem istraživanju", navodi se u saopštenju AK. U gotovo svim delovima Insbruka porasla je cena soba.

Poređenja radi, maksimum iz 2020. je 800 evra.

- Apsurdno visoke cene koje se naplaćuju studentima pokazuju kako je teško stanje na tržištu nekretnina - ukazao je predsednik AK pokrajine Tirol, Ervin Cangelr, i rekao da rastu i cene stanova, zbog mnogo studenata iz inostranstva i drugih austrijskih gradova koji dolaze u Insbruk.

- To je dovelo do rasta kirija koje građani više ne mogu da priušte sebi - upozorio je Cangerl, a AK Tirola se nada da će studentski kampus, na kojem se radi, doneti rasterećenje.

Podsećamo, i Telegraf Biznis je nedavno pisao o visokim cenama kirije u Srbiji, pre svega u Beogradu, sa fokusom na upravo male stanove i sobe. Tako se, recimo, na Novom Beogradu izdaje soba za 180€.

Foto: Paul Bauer

A da je austrijsko tržište generalno popularno, i u jeku ratnog sukoba i nakon pune dve godine od starta pandemije, dokazuje situacija u Beču, gradu koji je dostigao više od 700.000 noćenja u martu ove godine.

Ova evropska metropola je time ostvarila plus od 696 odsto u odnosu na isti period u 2021. godini. U poređenju sa martom 2019, ostvareno je 55 odsto noćenja. U prvom kvartalu 2022. godine zabeleženo je 1,4 miliona noćenja, što je 560 odsto više nego u prethodnoj godini.

Neto obrt smeštajnih objekata u periodu od januara do februara 2022. je iznosio 38 miliona evra. Od ukupno 709.000 noćenja, najveći broj turista koji su u martu boravili u Beču došao je iz Austrije, Nemačke, Ukrajine, Italije, SAD, Španije, Francuske, Britanije, Rumunije, Izraela.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)