"Na plaži u Rovinju, prvi red do mora, kafu sam platila manje nego u lokalnom kafiću, pa vi vidite"
Priča naše čitateljke se, po mnogo čemu, ne "poklapa" sa iskustvom brojnih turista ili barem s onim što pričaju...
Ko je barem jednom u poslednjih desetak godina posetio Istru, često bi se neprijatno iznenadio cenama, kako ugostiteljskih usluga, hrane i pića u radnjama i na pijacama, tako i cenama smeštaja.
Istina je da ovaj deo Hrvatske prati glas da je "preskup" i teško dostižan turistima sa prosečnim primanjima.
Pritom, cene su nastavile da rastu usled inflacije i komercijalizacije, te masa posetilaca - sa svih strana sveta - posebno ove godine "kuka" kako je hrvatsko primorje postalo izuzetno skupo.
Ipak, Marija (40) se nedavno vratila u Beograd, upravo iz ovog "bisera" Jadrana, i prema njenom iskustvu - cene nisu "prejake".
- Rekla bih da je priča sa cenama u Istri malo "naduvana", jer su slične onima u Beogradu. I kada odete na Adu, kafa vas košta sad već 300 dinara i više, a ja sam kafu na plaži u Rovinju, prvi red do mora, platila 1,90 evra. U kafiću u kraju me espreso košta 250 dinara, pa vi sad vidite, a ipak je Istra ultra-popularno turističko mesto, naročito Rovinj - kaže nam Marija.
Dodaje da je sačuvala i račune, kako bi uverila ljude da su cene zaista takve.
- Jasno se sve vidi na računu. U restoranu (dakle, ne u kafiću) koji služi piće na plaži, espreso košta 1,90, a veliki kapućino 2,50 evra. Ono što mi je, zapravo, suludo jeste da je mala gazirana voda (0,25l) skuplja od bilo čega: košta čak 2,70 evra.
Marija nam priča i kako je primetila da se, možda, čak i više zaradi na piću, nego na brzoj hrani, jer je parče pice 2 evra, a pivo ili limenka Koka-Kole koštaju više.
Na računima u Hrvatskoj, iako je u ovoj zemlji uveden evro kao zvanična valuta, i dalje možete videti cene izražene u kunama.
Cene peciva
Ove sezone, posebno se digla "prašina" oko cena kroasana i sladoleda na primorju, a Marija je sačuvala račune i za tu vrstu hrane:
- Pita savijača od 105 grama košta 1,65 evra u Puli;
- Smotuljak sa sirom od 115 grama košta 1,73 u Puli;
- Čokoladni kroasan od 75 grama je 1,19 evra u Puli;
- Fokača (focaccia) od 150 grama je 1,33 evra, takođe u Puli.
U galeriji fotografija (iznad) možete videti i kakve su cene na pijaci u Rovinju, ali i kakva je ponuda.
Ali, ukoliko se odlučite za doručak u restoranu, Benedikt jaja sa slaninom su, ipak, na "jačoj cenovnoj strani", budući da koštaju 12 evra. Isti obrok sa avokadom i lososom je, očekivano, još skuplji - u ovom slučaju, za tri evra.
Burger sa pomfritom je dobrih 15 evra, dok je sendvič sa pršutom, sirom i rukolom - 8 evra.
(Telegraf Biznis)