Jaja na pijaci 12, u marketu 22 dinara: Koja radije kupujete? (ANKETA)

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci su u 2023. najviše "guglali" - zašto su jaja skupa

Foto: Nikola Anđić

Kutija od 10 jaja u marketu košta od 200 do 235 dinara, u zavisnosti od veličine, odnosno jedno jaje staje od 20 do 23,5 dinara. S druge strane, jaja na pijaci možete naći već za 12 dinara po komadu. Koja radije kupujete?

Da je cena najjednostavnijeg doručka postala glavna tema razgovora velikog broja populacije u poslednje dve godine, govori i činjenica da su Amerikanci u 2023. najviše "guglali" - zašto su jaja skupa, dok je u Rusiji krajem godine vladala nestašica ove namirnice, zbog čega su cene porasle za 40 odsto.

Situacija nije bila ništa bolja ni u Francuskoj gde su milioni Francuza u novembru upozoreni da ne jedu domaća jaja zbog prisustva "večnih hemikalija" u tlu. Plus, treba li da spomenemo i ptičiji grip kao jedan od faktora za rastuću cenu jaja?

Zajedno sa inflacijom, zaključak je da godine iza nas i nisu bile tako "nežne" prema kokošjim proizvodima.

Nedavno smo posetili Zemunsku pijacu, a posebnu pažnju su nam tada privukle cene jaja. Dok u marketu kutiju od 10 komada plaćamo oko 230 dinara, istu bi na pijaci mogli da pazarite upola cene.

Naravno, ima raznih cena i na pijaci. Pa tako na istoj tezgi možete pazariti karton jaja po ceni od 12 dinara po komadu, ali i ona koja idu i do 25 dinara. Prepostavljamo, sva su domaća, a zapažamo da ima i organskih.

Gde vi radije kupujete, pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)