Kod Nemaca je ovo praksa, a kod nas i dalje tabu: Da li ste ovu rečenicu ikada čuli u srpskom restoranu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo smo pitani u svakom ugostiteljskom objektu u Berlinu

Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Kad ste putovali sa društvom, sigurno vam se barem jednom desila ova situacija: niste mogli da se raskosurate u restoranu. Naravno, ovde uopšte ne govorimo da treba da budete cicija, pa da uvek želite da svako plati svoj deo, ali je činjenica da kada ste više dana na putu, a imate određeni budžet, zna da predstavlja problem.

Kod nas je "podela računa" obično tabu i vodimo se onom ,,ja tebe danas častim, ti ćeš mene drugi put", ali kod Nemaca je sasvim drugačija priča.

Isrpva smo mislili da je puka slučajnost što su nas u kafiću pitali da li plaćamo odvojeno ili zajedno, a onda posle tri dana boravka u prestonici zemlje, shvatili smo da se ovo pitanje apsolutno postavlja u svakom ugostiteljskom objektu, bilo da ste svratili samo na kafu ili na ručak.

"Plaćate zajedno ili odvojeno?", rečenica je koju smo svakodnevno mogli da čujemo u Berlinu, a kada ste je vi čuli u nekom srpskom restoranu?

Deluje kao da je Nemcima ovo neizostavno pitanje za svakog gosta, a mi nismo uspeli da se naviknemo do samog kraja boravka.

Kako se vama čini ova praksa? Da li je vidite praktičnom ili smatrate da stvara sredinu gde i u trenutku kad smo došli da se opustimo sa prijateljima, razmišljamo o svakom dinaru?

Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)