"Meni je jeftinije da dovedem ženu iz Srbije": Žustra rasprava na društvenim mrežama oko plata čistačica

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

U raspravi su učestvovale žene iz Evrope i Severne Amerike, a cene se dramatično razlikuju

Foto: Shutterstock

Moderan svet podrazumeva i ubrzan ritam života kao i nedostatak slobodnog vremena. Ovo je jedan od glavnih razloga zbog kog ljudi sve češće traže pomoć u održavanju domaćinstva a plata onih koje angažuju za ovaj posao je često debatovano pitanje.

Sudeći po oglasima, čistačice koje rade puno radno vreme mogu da zarade 800 do 1.200 evra, dok čistačice koje rade po kućama mogu da zarade i do 15 evra na sat, iako većina poslodavaca nudi oko 10 evra po satu. Na društvenim mrežama povela se rasprava o satnici koju primaju čistačice, a priču je pokrenula jedna žena koja živi u Nemačkoj.

- Moja prijateljica koja čisti kuće me je zamolila da joj preporučim prijateljicu koja takođe čisti. Traži 25 evra po satu. Rekla sam joj da mi nađe štand za taj novac, koga briga za godine studija i radnog iskustva. Mislim da se uvredila - napisala je jedna korisnica društvene mreže X nakon čega je usledila rasprava o ceni, je li već previsoka ili ovakav posao treba više naplaćivati.

- Mislim da je to više nego poštena cena. Ako treba raditi pet sati iza nekoga da se higijena u životnom prostoru dovede na prihvatljiv nivo, onda neka košta 125 evra - bio je jedan od komentara.

Javila se i jedna žena iz Italije.

- U mom okruženju u Italiji gotovo svaka žena ima pomoć barem četiri sata nedeljno i niko ne plaća više od 12 evra. Donedavno još manje. I to je jako teško pronaći jer čistačice nemaju vremena, ubijaju se od posla što privatno, a šta je s kancelarijama, ordinacijama i slično - napisala je.

Jedna je rekla da joj se više isplati da zaposli ženu iz Srbije.

- Više mi se isplati da dovedem ženu iz Srbije, da joj dam 500 evra za mesec dana, stan i hranu tri meseca. A bogami, mogla bih i za godinu dana, kad se uselimo u kuću - rekla je.

Veća cena uz prijavu

- Moja prijateljica je otišla u Švajcarsku da za 400 evra mesečno čuva decu, imala je stan i hranu. To nije smešan novac, jer toj osobi plaćate hranu i higijenu, trošite struju, a ta osoba to ne plaća - dodala je.

- Ja sam u Americi, ovde je 42-45 dolara po satu. Možete za nula dolara/evra, sami očistiti kuću - napisala je.

Cena u Francuskoj je veća kada je čistačica prijavljena.

- U Francuskoj je cea 30 evra po satu kad je čistačica legalno registrovana. 15-16 evra po satu dobije čistačica, a ostalo su davanja državi. Jedina olakšavajuća okolnost je što se iznos koji ide državi može odbiti od poreza - piše u jednom komentaru.

Sama podigla satnicu

Jedna korisnica ove društvene mreže izjavila je da je sama podigla satnicu svojoj čistačici jer je bila zadovoljna njenim radom.

- Kod nas je 25 kanadskih dolara po satu. Platu smo joj digli na 30, jer je sa nama 15 godina i prezadovoljni smo s njom - objasnila je.

- Jeste li realni? U Londonu plaćam 16 funti po satu, u Hrvatskoj je sat čišćenja osam evra? U Sidneju, gde prosečan stan ima dva kupatila, tri sobe, puno stakla za redovno čišćenje od dva sata satnica je 100 dolara. Isto kao u Beogradu? Saberi se - bio je još jedan komentar, prenosi Dnevno.

(Telegraf Biznis)