Devojčica koja je ubedila svoje ostrvo Bali da zabrani plastične kese

Sa samo 16 godina, Isabel Vijsen je ubedila svoje ostrvo Bali da zabrani plastične kese

Odluka da Bali postane ostrvo bez plastike zvanično je stupila na snagu i zabranjena je distribucija plastičnih kesa, slamčica i stiropora. Ova odluka doneta je u decembru 2018.

Ostrvo Bali, najpoznatija turistička destinacija u Indoneziji, od juna ove godine je postalo mesto na kome je zabranjena prodaja plastičnih kesa, slamčica i stiropora.

Ovo ostrvo je, kao i mnoga druga mesta na svetu koja su okružena prirodom i okeanima, imalo velikih problema sa zagađenjem i plastičnim otpadom.

Često su obale okeana bile preplavljene plastikom i sličnm otpadom, koji je zagađivao okolinu, ali i uticao na biljni i životinjski svet u okeanu.

Inicijativa da se zabrani korišćenje plastike na Baliju je pokrenuta pre oko šest godina, kada su dve sestre Isabel i Melati Vijsen započele svoj aktivizam, što je kasnije rezultiralo nevladinom organizacijom pod nazivom "Bye bye plastic bags".

Te devojčice i sada praktično deca, a kada je sve to počelo imale su 10 i 12 godina.

Na nedavno održanom Svetskom ekonomskom forumu u kineskom gradu Dalianu Isabel Vijsen, koja danas ima 16 godina, bila je najmlađi govornik. Govorila je o tome kako su počeli svoju borbu i šta ih je motivisalo da pokrenu akciju zabrane plastike na Baliju. Opširnije o tome čitajte u okviru naše posebne rubrike - "Kako je Bali zabranio plastičnu kesu"

Šest godina borbe, aktivizma i podizanja svesti o ovom problemu rezultiralo je zabranom plastičnih kesa, a Vlada Indonezije smatra da će se u nardnim godinama, zagađenje plastičnim otpadom smanjiti za 70 procenata, kao rezultat ove zakonske regulative.

(Telegraf Biznis)