• 0

Šta se upravo dogodilo? 5 top priča i jedna izjava koja će pisati istoriju

Svojevrstan presedan je izjava kineskog premijera koja sada piše neku novu istoriju

  • 0
kina Foto: Pixabay

Tri prethodna dana u Dalijanu, tokom Godišnjeg sastanka lidera na Svetskom ekonomskom forumu, većalo se o svemu od budućnosti trgovine, preko klimatskih promena do tehnologija koje će promeniti naše živote.

Evo pet najvažnijih stvari sa Letnjeg Davosa:

1. Kina se obavezala da će nastaviti da otvara svoju ekonomiju

Posle primirja tenzija u trgovinskom ratu sa SAD koje se desilo tokom sastanka G20, sada je u Dalijanu kineski premijer Li Kećijang izneo svoju predanost izgradnji "jedanakih uslova" za strane firme u Kini. Pravičan pristup ogromnom domaćem tržištu Kine jedno je od pitanja u sporu između dve najveće svetske ekonomije.

Li je rekao da će Kina 2020. godine ukinuti ograničenja na vlasničke udele za strane investitore u kineskom finansijskom sektoru, godinu dana ranije nego što je planirano.

2. Objavili su tehnološke šampione 2019. godine.

Jedna kompanija planira da lansira rakete štampane u 3D-print na Marsa, druga koristi AI da bi vozila bez vozača razumela ponašanje drugih učesnika u saobraćaju, dok treći koriste data kako bi pomogli u sprečavanju prirodnih katastrofa.

Oni su među 56 kompanija koje je Svetski ekonomski forum nazvao svojim tehnološkim pionirima 2019. godine.

3. Trgovinski rat je kao slon

- Manje zemlje bi trebalo da paze da ne budu pregažene - rekla je profesorka iz Indonezija Mari Elka. Ona je bila jedan od mnogih učesnika koji su se zalagali za multilateralni pristup i povratak trgovanju zasnovanom na jasnim pravilima.

4. Top 10 novih tehnologija 2019. godine

Forum je izbacio i izveštaj sa izdvojenih deset značajnih trendova koji bi mogli da promene način na koji živimo, radimo i trošimo: od robota do bioplastike.

5. Kako je Bali zabranio plastičnu kesu

Tema sastanka je bila "Uspeh u novoj eri globalizacije", i bilo je mnogo doprinosa o novom obliku globalne ekonomije i onome što se zahteva od lidera. Ali ponekad liderstvo znači i samo obavljanje poslova.

Sa samo 16 godina, Isabel Vijsen je ubedila svoje ostrvo Bali da zabrani plastične kese.

O nekim temama će se nastaviti razgovori i posle foruma, ali svakako svojevrstan presedan je izjava kineskog premijera koja sada piše neku novu istoriju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>