• 0

Šta se upravo dogodilo? 5 top priča i jedna izjava koja će pisati istoriju

Svojevrstan presedan je izjava kineskog premijera koja sada piše neku novu istoriju

  • 0

Tri prethodna dana u Dalijanu, tokom Godišnjeg sastanka lidera na Svetskom ekonomskom forumu, većalo se o svemu od budućnosti trgovine, preko klimatskih promena do tehnologija koje će promeniti naše živote.

Evo pet najvažnijih stvari sa Letnjeg Davosa:

1. Kina se obavezala da će nastaviti da otvara svoju ekonomiju

Posle primirja tenzija u trgovinskom ratu sa SAD koje se desilo tokom sastanka G20, sada je u Dalijanu kineski premijer Li Kećijang izneo svoju predanost izgradnji "jedanakih uslova" za strane firme u Kini. Pravičan pristup ogromnom domaćem tržištu Kine jedno je od pitanja u sporu između dve najveće svetske ekonomije.

Li je rekao da će Kina 2020. godine ukinuti ograničenja na vlasničke udele za strane investitore u kineskom finansijskom sektoru, godinu dana ranije nego što je planirano.

2. Objavili su tehnološke šampione 2019. godine.

Jedna kompanija planira da lansira rakete štampane u 3D-print na Marsa, druga koristi AI da bi vozila bez vozača razumela ponašanje drugih učesnika u saobraćaju, dok treći koriste data kako bi pomogli u sprečavanju prirodnih katastrofa.

Oni su među 56 kompanija koje je Svetski ekonomski forum nazvao svojim tehnološkim pionirima 2019. godine.

3. Trgovinski rat je kao slon

- Manje zemlje bi trebalo da paze da ne budu pregažene - rekla je profesorka iz Indonezija Mari Elka. Ona je bila jedan od mnogih učesnika koji su se zalagali za multilateralni pristup i povratak trgovanju zasnovanom na jasnim pravilima.

4. Top 10 novih tehnologija 2019. godine

Forum je izbacio i izveštaj sa izdvojenih deset značajnih trendova koji bi mogli da promene način na koji živimo, radimo i trošimo: od robota do bioplastike.

5. Kako je Bali zabranio plastičnu kesu

Tema sastanka je bila "Uspeh u novoj eri globalizacije", i bilo je mnogo doprinosa o novom obliku globalne ekonomije i onome što se zahteva od lidera. Ali ponekad liderstvo znači i samo obavljanje poslova.

Sa samo 16 godina, Isabel Vijsen je ubedila svoje ostrvo Bali da zabrani plastične kese.

O nekim temama će se nastaviti razgovori i posle foruma, ali svakako svojevrstan presedan je izjava kineskog premijera koja sada piše neku novu istoriju.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke