• 0

SAD bi mogle preteći Kinu u proizvodnji solarne energije? Investicija od 1,2 milijarde USD

Sa novim ulaganjima, "First Solar" sada očekuje da će imati oko 10,6 gigavata kapaciteta za proizvodnju panela u SAD do 2025. godine

  • 0
Solarni paneli Foto: Profimedia

Najveći američki proizvođač solarnih panela rekao je da planira da potroši čak 1,2 milijarde dolara za povećanje proizvodnih kapaciteta u matičnoj zemlji za oko 75 odsto.

To je najnovije ulaganje u naletu američkih investicija - na "domaćem terenu" - u čistu, tzv. zelenu energiju, i podstaknuto je nedavno usvojenim zakonima o klimi i zdravstvu.

Kako piše WSJ, kompanija "First Solar Inc." iz Arizone je u utorak saopštila da će uložiti do milijardu dolara u novu fabriku na jugoistoku SAD, koja će na kraju moći da proizvodi 3,5 gigavata panela svake godine.

Firma će takođe uložiti 185 miliona dolara u proširenja u fabrikama u Ohaju.

Novi investicioni planovi su preokret za "First Solar", jedinog velikog proizvođača solarnih panela u američkom vlasništvu.

Inače, izvršni direktor kompanije, Mark Vidmar, nedavno je rekao da, iako je kompanija željna da poveća svoj proizvodni otisak, visoki troškovi i nedostatak političke podrške doprineli su tome da "First Solar" razmišlja o dodavanju kapaciteta u Evropi ili Indiji, a ne "kod kuće".

Sa novim investicijama, "First Solar" sada očekuje da će imati oko 10,6 gigavata kapaciteta za proizvodnju panela u SAD do 2025. godine — što je značajan skok u odnosu na očekivanih 6 gigavata sledeće godine — i dovoljno za napajanje više od 1,8 miliona domova.

Imaće oko 10 gigavata proizvodnog kapaciteta van SAD sledeće godine, kada njihova nova fabrika u Indiji bude dostupna. Kompanija je promenila planove nakon što je predsednik Džo Bajden ranije ovog meseca potpisao Zakon o smanjenju inflacije (Inflation Reduction Act, IRA), rekao je Vidmar.

IRA podrazumeva stotine milijardi dolara podsticaja za kompanije da proizvode čistu energetsku opremu, kao što su solarni paneli i baterije za električna vozila, kao i poreske kredite za kompanije koje grade projekte na osnovu zelene energije, koristeći komponente proizvedene u Americi.

zelena energija Foto: Shutterstock

U zavisnosti od toga kako se IRA tumači, "First Solar" bi mogao biti kvalifikovan za poreske olakšice u rasponu od 4 do 18 centi po vatu na svojim modulima, prema nedavnom izveštaju Filipa Šena, partnera za upravljanje u boutique investicionoj banci "Roth Capital Partners LLC.". Na osnovu projektovanog kapaciteta nove fabrike, to sugeriše između 140 miliona i 630 miliona dolara poreskih kredita godišnje.

Sa novim zakonom, "Solar će ponovo biti ulagač u SAD", rekao je Vidmar u intervjuu za WSJ. Kompanija očekuje da će izabrati lokaciju za novu američku fabriku u trećem kvartalu ove godine.

Najava "First Solar"-a je deo povećanja očekivanih investicija u tehnologije čiste energije podstaknute zakonom, kao i rastuće potražnje za solarnom energijom, vetrom i baterijama za postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva SAD, dodaje se u tekstu.

Američka vlada je takođe zabrinuta zbog toga što se previše oslanja na Kinu, koja dominira proizvodnjom solarnih panela i drugih tehnologija čiste energije, a sa kojom su odnosi sve zategnutiji.

Kada je reč o proizvodnji solarne energije, gde Kina kontroliše više od 80% globalnog lanca snabdevanja prema nekim procenama, član južnokorejskog konglomerata "Hanwha Group" - "Hanwha Solutions" rekao je u martu da planira da uloži milijarde dolara u izgradnju alternativnog lanca snabdevanja u SAD.

Prvi korak, kompanija proširuje fabriku za proizvodnju panela u Džordžiji, u okviru svoje jedinice za čistu energiju Qcells , i uložila je više od 200 miliona dolara u "REC Silicon ASA", proizvođača silicijuma visoke čistoće koji se koristi kao osnovni sastojak u većini panela.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>