• 8

Kako da vam bude toplo u stanu i bez grejanja? Ne, ne morate da sedite u jakni

Dolazi zima, duga i hladna... Barem ako gledamo po klimi i kalendaru. A kako će biti u domovima širom sveta?

  • 8
grejanje, grejalica, zima, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Ovih dana maltene sve evropske vlade daju apele, mere i upozorenja za uštedu struje, energije, novca... Hoće li nam to pomoći u energetskoj krizi?

Veliko je pitanje kakva zima čeka Evropljane, jer će to umnogome zavisiti od same klime. Logično, što niža temperatura - to veća potreba za grejanjem.

Među prvima na udaru su obični građani, tj. domaćinstva. U najnaprednijim zemljama sveta, poslednjih godina su sve zastupljenije platforme koje nude personalizovane sisteme za grejanje, za svakog kupca ponaosob.

Međutim, trenutno niko nije imun na rastuće troškove i štednja treba biti prioritetna svima: državi, kompanijama, građanima. Krenimo od najjače evropske ekonomije, a to je Nemačka, koja je u prethodnom periodu uputila niz mera i apela koje bi mogle pomoći u aktuelnoj krizi.

Početkom jula smo pisali o jednoj vrlo važnoj odluci nemačke vlade, a ušteda energije ne prestaje da bude top tema u nemačkim medijima. Kako izveštava magazin Fenix, Nemci svakodnevno pišu o načinima za uštedu, ali i održavanje doma toplim, uprkos donetim merama.

Za početak, grejanje ne mora uvek da bude uključeno kako bi se osigurala prijatna temperatura u stanu. Važna mera je - prilagoditi sopstvenu ideju toplog doma.

Trik sa papirom

Prema Saveznom ministarstvu za privredna pitanja i zaštitu klime (BMWK), sobna temperatura - samo jedan stepen niža - može uštedeti do 6% energije.

Najvažnija stvar vezana za topli životni prostor je efikasno održavanje zagrejanog vazduha. Kako bi se to postiglo, potrebno je da dobro zatvorite vrata i prozore. Ali, kako biti siguran da su nepropusni?

Paradajz čeri prozor stan kuća biljka povrće Foto: Shutterstock

Potrošački centar je podelio brz i jednostavan savet kako da proverite toplotnu izolaciju. Sve što trebate da uradite je da stavite list papira između rama i zatvorenog prozora.

"Ako se papir ne može izvući, prozor je dovoljno nepropusan", kažu u savetovalištu za potrošače.

Ali, šta ako se ispostavi da prozori propuštaju? Prema pisanju BMWK-a, može vam pomoći elastična izolir traka koja u proseku košta 65 dinara. Druga mogućnost su izolacioni profili i lajsna za izolaciju vrata sa četkom, za donje ivice vrata, kako bi prostorije bile tople i kako bi se sprečio izlazak topline u hodnik stana.

Savezno ministarstvo Nemačke takođe ima još jedan vredan savet, a to je spuštanje roletni tokom hladnih noći, jer se na taj način bolje održava toplina u domu i štedi se energija. Da se kuća prilikom provetravanja ne bi previše rashladila, primenite ovaj trik.

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Otvorite prozor na neko vreme, pa ga zatvorite, pre nego da bude stalno otvoren na kipu.

Takođe, ne morate se nužno oslanjati na klasično, električno ili grejanje na gas. I ovako možete biti kreativni: tokom zime, mnogi nakon pečenja hrane otvore rernu koja ispušta toplotu i može pomoći pri zagrevanju prostorije.

Dodatno, i sveće doprinose postizanju prijatne temperature u sobi. Ali, naravno, nemojte preterivati s tim jer previše sveća povećava koncentraciju čađi u vazduhu. Dakle, ne morate da sedite u jakni u sopstvenom stanu, ali je prirodno da tokom zime nosite toplu odeću.

Video: Nebojša Lozo za Telegraf: Tesla pravi uređaje budućnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    8. septembar 2022 | 14:44

    Najbolje je da se spakujem u kućice od stiropora ili eventualno otputujemo u toplije krajeve u zavisnosti od mogućnosti.

  • Stanko

    8. septembar 2022 | 18:25

    Ovo je da se prekrstis i levom i desnom

  • dago 1

    8. septembar 2022 | 18:25

    A to kao svi zive u modernim kucama i stanovima. Koliko ljudi nemaju osnovno za zivot a kamoli fasadu roletne i prozore koji dihtaju !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>