• 0
 ≫ 

Milijardu dolara za zelenu energiju: EBRD obećala izdašnu pomoć Egiptu

 ≫ 

Vlada se nada da bi izvoz gasa mogao pomoći u obuzdavanju pritiska na egipatsku valutu

  • 0
Egipat, piramida, piramide, kamila Foto: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomoći će u finansiranju razgradnje neefikasnih gasnih elektrana od 5 gigavati u Egiptu, počev od 2023. godine, pri čemu će obećati do milijardu dolara za obnovljive izvore energije, rekao je u nedelju njen regionalni direktor.

EBRD bi prikupila do 300 miliona dolara suverenog finansiranja za projekte, uključujući rad na stabilizaciji egipatske mreže, dodavanje skladišta baterija, razvoj lokalnog lanca snabdevanja za obnovljive izvore energije i prekvalifikaciju radnika, rekao je Heike Harmgart, generalni direktor EBRD-a za južni i istočni Mediteran.

Odvojena milijarda dolara, obećana za obnovljive izvore energije, bila bi otprilike jedna desetina privatnog finansiranja potrebnog za projekte od 10 gigavati, uglavnom na vetar, koje vlada planira do 2028. godine.

Egipat je važan proizvođač prirodnog gasa koji sada pokušava da smanji domaću potrošnju, kako bi mogao više da izvozi u Evropu u vreme visokih cena i potražnje, koji su rezultat ruske invazije na Ukrajinu i prekida isporuka ruskog gasa.

Zapravo, kako smo nedavno pisali, Egipat bi mogao postati čvorište za trgovinu svim oblicima energije, a na tom putu bi trebalo da dobije značajnu podršku od Grka.

Nakon instaliranja tri ogromne gasne elektrane koje je izgradio Simens od 2015. godine, ova transkontinentalna država ima višak električne energije. Vlada se nada da bi izvoz gasa mogao pomoći u obuzdavanju pritiska na egipatsku valutu, nakon što je rat u Ukrajini izazvao najnoviji pad priliva dolara od portfolio investicija i turizma.

Uloga gasa će biti predmet spora na klimatskom samitu COP27 u Egiptu, u novembru, piše Rojters. Kao domaćin tog samita, Egipat daje glas nekim afričkim državama koje žele da nastave da koriste gas kao tranziciono gorivo za razvoj svojih ekonomija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>