• 10

Ringlu gasite 5 minuta ranije, rernu 10 a bojler birajte dobro: Evo kako dodatno smanjiti račune za struju

Uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari

 • 10
bela tehnika

Foto: Pixabay

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije

Publikacija "Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?" sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a.

Navodi se da energiju moramo racionalno da trošimo jer je velikim delom neobnovljiva, radi društvene, ekonomske i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i zbog toga što investicije u energetiku nose veliki deo društvenog bogatstva a izdaci za energiju porodične prihode.

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija. Savetuje da prilikom se prilikom nabavke uređanja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti.

Navode da uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari.

Kako dve trećine energije domaćinstva potroše za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Dodaju kako nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Preporučuju ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem. Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

Preporučuju nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Mali kucni aparati

Foto: Shutterstock

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun.

Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote. AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetkse A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju. Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kosta SO

  24. oktobar 2022 | 13:26

  Račun za struju može da se smanji i tako što bi se ukinula TV pretplata. Plaćam uslugu koju ne koristim, ne vidim smisao toga.

  31
  1

  Podelite komentar

 • Djape

  24. oktobar 2022 | 13:34

  Sto bi stedeo? Koliko potrosim toliko platim i cao.

  20
  0

  Podelite komentar

 • W

  24. oktobar 2022 | 14:28

  Nije frka, nabavljamo nov frizider, nov zamrzivač, novu masinu za ves, novu mašinu za susenje vesa, novu masinu za sudove, nov bojler, i sta jos bi da treba? Aja, radimo izlolaciju na zgradi od 12 spratova, menjamo komplet stolariju, sve ce da uradimo, samo da bi drzava bila zadovoljna, jer, i oni štede, videli smo po ministarstvima

  18
  0

  Podelite komentar