• 0

EK predložila strože zakone za zagađivače: Na tapetu i farmaceutske i kozmetičke kompanije

Zagađenje vazduha je uzročnik 300.000 prevremenih smrtnih slučajeva svake godine u Evropi, rekao je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius

  • 0
Evropska komisija Brisel

Evropska komisija Brisel / Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas stroža zakonska ograničenja za emisije zagađujućih materija u vazduhu, kao i pravila koja će primorati farmaceutske i kozmetičke kompanije da uklone zagađenje vode izazvano njihovim proizvodima.

EK je predložila tri zakona koja se odnose na posledice zagađenja vazduha i vode po zdravlje i životnu sredinu, uključujući zahtev da se do 2030. godine EU uskladi s preporukama Svetske zdravstvene organizacije kad su u pitanju granične vrednosti zagađenja vazduha, preneo je Rojters.

- Zagađenje vazduha je i dalje jedna od najvećih pretnji iz životne sredine po naše zdravlje. Posledice su teže po najosetljivije kategorije - decu, starije osobe i ljude s određenim medicinskim stanjima - upozorio je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius.

Zagađenje vazduha je uzročnik 300.000 prevremenih smrtnih slučajeva svake godine u Evropi, a Sinkevičius kaže da bi stroža pravila EU mogla da smanje taj broj do čak 70 odsto u narednih 10 godina.

Predlog zakona EK postavlja standarde u kvalitetu vazduha za 2030. godinu, kao što je smanjenje finih zagađujućih čestica za više od polovine, sve s ciljem nultog zagađenja do 2050 godine.

Zemlje EU i Evropski parlament sada treba da pregovaraju i odobre zakone.

Prema drugom predlogu zakona, kompanije će snositi deo troškova čišćenja zagađenja izazvanog njihovim proizvodima u otpadnim vodama širom EU, što će se odnositi na farmaceutske i kozmetičke kompanije.

Predviđeno je proširenje liste zagađujućih čestica u zemljištu i vodotokovima i smanjenje gornje granice nivoa toksičnih hemijskih supstanci radi poboljšanja kvaliteta reka, jezera i drugih vodenih površina.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>