• 0

Vujović: Menjamo kotlarnice stare pola veka za ekološki prihvatljivije grejanje

Ministarka kaže da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha

  • 0
Irena Vujović subvencije poseta zajednici grejanje

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine RS

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, obišla je danas sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara, Vladanom Jeremićem, kotlarnicu stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj, a građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo svih prethodnih decenija.

- Zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i stambenoj zajednici na učešću i saradnji, jer ovo smo uradili zajedno. Benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji - rekla je ministarka i istakla da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju.

Dodaje da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha.

- Uz podršku države, u prethodne dve godine je zamenjen veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima širom Srbije. To su, mahom, kotlarnice stare 50 i više godina, kakvu smo imali i u ovoj stambenoj zgradi. Mnogo toga smo uradili, ali smo svesni da je još mnogo posla pred nama. U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji - rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima ministarstva i 2023.

Video: Ogled: Ispitivanje tvrdoće vode

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari