• 0

9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu: Od lifta do kuhinje - šta je sve važno?

Svi pričamo o uštedi energije kod kuće ili na ulicama, ali šta je sa radnim prostorom gde provodimo optimalno osam sati dnevno?

  • 0

Jedna od najznačajnijih ekoloških pretnji je naša "teška zavisnost" od neobnovljivih izvora energije. Istraživači tek treba da u potpunosti utvrde obim efekata upotrebe fosilnih goriva na ljude i planetu.

Degradacija životne sredine, smrt i deformiteti morskih životinja, globalno zagađenje vazduha i globalno zagrevanje - samo su neki od tih efekata. Na sve to, rat u Ukrajini i prethodno pandemija, dodatno su oslabili svetske ekonomije, a samim tim i resurse, proizvodnju, kapacitete.

Kako nismo tako blizu rešenja da koristimo energiju - isključivo dobijenu iz obnovljivih izvora - onda je neka logična opcija da, barem, smanjimo štetni uticaj. Mnogi regioni u svetu sada proizvode električnu energiju putem vetra, solarnih, hidro, toplotnih i drugih obnovljivih izvora, ali čak 80% svetske energije još uvek dolazi iz neobnovljivih izvora.

Trenutno, mahom pričamo o uštedi energije kod kuće ili na ulicama, ali šta je sa radnim prostorom gde provodimo optimalno osam sati dnevno? Predstavljamo vam 9 efikasnih načina.

Gasite svetlo

Sijalica sa žarnom niti koja je upaljena godinu dana potrošiće 876 kWh energije. Suprotno popularnom verovanju, gašenje sijalice pri izlasku iz sobe čini značajnu razliku.

Sijalice troše energiju, a u zgradi gde radite verovatno imate mnogo osvetljenih prostorija.

Ohrabrite svoje saradnike ili zaposlene da isključuju svetla kada ne koriste određeni deo kancelarije. Takođe, osim ako nije u toku sastanak, sijalice u salama za sastanke ne bi trebalo da gore sve vreme.

Smanjite štampanje

Sa uvođenjem digitalizacije, većina radnih mesta više ne mora da štampa mnoštvo dokumenata. Međutim, jasno je da ponekad zaposleni treba da dele osetljive informacije samo u štampanoj verziji. U tom slučaju, izbegavajte nepotrebno štampanje kopija.

Ako morate da odštampate polufinalizovane kopije, pokušajte da to uradite tako što ćete štampati dvostrano i manje koristiti boju.

Privreda, ekonomija, papiri, grafikoni Foto: Shutterstock

Koristite stepenice

Liftovi su veliki potrošači energije. Oni čine između 3-8% potrošnje energije u zgradi. Kada dovoljno ljudi odluči da manje koristi liftove, direktno će se smanjiti potrošnja energije u tom prostoru.

Ako radite u kancelariji sa liftovima i stepeništem, pokušajte da se češće krećete ovim drugim putem. To je odličan način da smanjite troškove energije na poslu, a takođe vam pomaže da obavite neku vrstu fizičke aktivnosti tokom dana.

Naravno, ovo važi samo ako ne radite na srednjim i najvišim nivoima višespratnice.

Isključujte kancelarijsku opremu

Izveštaj National Grid-a procenjuje da račun za energiju preduzeća iznosi 19% njihovih godišnjih troškova. Ipak, uobičajena je praksa u mnogim radnim prostorima da se uređaji ostave uključeni.

Stvari kao što su klima uređaji, mašine za kopiranje, kompjuteri i drugi "teži" elektronski uređaji ostaju da rade tokom cele noći, a ponekad čak i tokom vikenda, odnosno kraćih odmora (recimo, oko praznika).

Isključivanje svetala i uređaja na kraju radnog dana može značajno uštedeti troškove električne energije vašoj kompaniji. Ako niste deo menadžmenta, razgovarajte sa nekim ko jeste, kako bi ova praksa postala deo vaše politike o energetskoj efikasnosti.

Isključite svoje uređaje nakon punjenja

Trebalo bi da vodimo računa o uređajima koji se koriste u kancelariji. Mnogi zaposleni drže svoje laptopove uključene od trenutka kada stignu u kancelariju do trenutka kada je vreme za zatvaranje. Međutim, ova praksa, ne samo da troši više električne energije nego što je potrebno, već može i da smanji vek trajanja baterija za laptop.

To ujedno znači i da se tokom vremena stvara više e-otpada, a dajete više novca za zamenu/kupovinu novih delova.

biljka, laptop Foto: shutterstock

Rad na daljinu

Ovo je još jedan efikasan način da se smanji zajednički trošak u jednoj poslovnoj zgradi. Samo u SAD, do 4,7 miliona zaposlenih radi od kuće najmanje dva puta nedeljno. Uz nedavna globalna dešavanja, očekuje se da će ovi brojevi nastaviti da rastu.

Zamislite, onda, koliko električne energije može da se uštedi, ako svaka poslovna zgrada ostane zatvorena najmanje dva dodatna dana svake nedelje. Naravno, ova strategija će biti efikasna samo ako su zaposleni takođe "energetski osvešćeni" dok rade kod kuće.

Pametni termostat

Pomoću ovog uređaja, o kojem smo nedavno pisali, možete podesiti temperaturu u kancelariji. Takođe možete da uradite "nadogradnju" na pametni termostat, tako da se sinhronizuje sa vašim pametnim telefonima, što vam omogućava da ga kontrolišete čak i kada niste u kancelariji.

Kupujte energetski efikasne uređaje

Kada kupujete računarske uređaje, uvek je bolja kupovina onih sa dugotrajnim trajanjem baterije i funkcijama za uštedu energije. U početku bi mogli da koštaju više, ali na njih treba gledati kao na investiciju jer će uređaji trajati duži period, čime ćete uštedeti više novca.

devojka, mikrotalasna rerna Foto: Freepik

Energetski efikasni uređaji nude razne prednosti i pomažu vam da uštedite električnu energiju, jer im je potrebno manje vremena za punjenje, uz više sati upotrebe. Dajte prioritet laptopu u odnosu na PC računare, jer laptopovi troše manje energije.

Kuhinjski aparati

Mikrotalasne rerne, aparati za kafu, frižideri - samo su neki od kuhinjskih aparata potrebnih na radnom mestu, a svi oni rade na struju. Stoga, treba da budete oprezni kada ih koristite. Za početak, ohrabrite zaposlene da isključe mikrotalasnu rernu i druge slične uređaje nakon upotrebe.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>