• 3

Bez grejanja u gradskom prevozu ako je napolju 5 stepeni: Ovo su mere uštede energije kod komšija

Štednja u autobusima i tramvajima otpočela je još na leto kada je povećana temperatura hlađenja na 25 stepeni

  • 3
autobus putnici guzva prevoz gradski, brazil Foto: Shutterstock

Hrvatska se pridružila smernicama Evropske unije za uštedu energije, a to se najviše odražava na glavni grad Zagreb, koji je ujedno i najveći potrošač piše Jutarnji.hr.

Kako pričaju iz Gradske uprave za hrvatski list, u njihovim objektima je grejanje ograničeno na 21 stepeni Celzijusa, dok je zaposlenima preporučeno da provetravanje prostorija svedu na minimum, odnosno da prozore otvaraju svakih jedan do dva sata na pet minuta. Detaljna uputstva poslata su na adrese svih ustanova.

- Procenjuje se da je za smanjenje temperature grejanje za jedan stepen Celzijusa, ušteda oko pet do deset posto, a budući da je u prostorima Gradske uprave temperatura smanjena za dva do tri stepena, minimalna ušteda će biti oko 15 posto - napominju iz Grada koliko će energije uštedeti na grejanju.

Takođe, vodi se računa i o potrošnji struje. Naime, kako navodi hrvatski list, zabranjena je upotreba električnih grejalica i klime, a nije dozvoljena ni upotreba uređaja koji se ne koriste za aktivno obavljanje posla.

Međutim, da li ova odluka obuhvata i škole i dečije vrtiće, pitaju se novinari Jutarnjeg?

Naime, kako navode, ne samo što su takvu štednju osudili mnogi, već je i ograničena Državnim pedagoškim standardom koji propisuje da bi temperatura u prostorijama za boravak dece u vrtićima trebalo da bude od 20 do 22 stepena.

U hodnicama i višenamenskim salama dozvoljava se 18 stepeni, dok se u školama tolerišu za jedan stepen niže temperature.

- U osnovnim i srednjim školama temperatura u učionicama, u skladu sa odredbama DPS-a mora biti 20, u hodnicima 18, a u sali za telesnu i zdravstvenu kulturu od 16 do 18 stepeni - naglašavaju iz Gradske uprave.

Štednja i u gradskom prevozu

Štednja u autobusima i tramvajima otpočela je još na leto kada je povećana temperatura hlađenja na 25 stepeni. Vozačima je stigao dopis da ne pale grejanje sve dok temperatura nije manja od pet stepeni Celzijusa, takođe, maksimalno grejanje u vozilo je ne više od 20 stepeni.

Na stanicama se ne otvaraju sva vrata nego samo ona na kojima ljudi pritiskaju dugme za izlaz.

Kada je reč o najvećoj sportskoj hali u Hrvatskoj, zagrebačkoj Areni, prostorije se greju na 21 stepen, rasveta je smanjena na najnižu jačinu koja je zakonom dopuštena, a kada je na tribinama više od 7.000 posetilaca, vrši se hlađenje prostorije po principu "free cooling", odnosno bez potrošnje energije ubacuju sveži vazduh spolja.

Ipak, trenutno nemaju značajnih odstupanja u odnosu na račune od prošle godine. S druge strane, Narodno pozorište nije bilo te sreće, te su im se računi uvećali u odnosu na prošlu godinu.

Kako navode, režije za električnu energiju su im porasle za 2,5, a potrošnja plina za 4,7 puta.

- Prvenstveno pokušavamo uštedeti racionalnim poslovanjem i ponašanjem, kao što je gašenje nepotrebnih svetala kad niko nije u kancelarijama, korišćenjem led rasvete i zamene neonske rasvete, smanjenjem temperature radijatorskog grejanja i slično.

Mere štednje prate i druge zemlje, pa se tako na primer na Ajfelovom tornju svetla gase sat vremena ranije, dok je na primer u Austriji otpočela "Misija 11" s ciljem uštede 11 odsto energije.

Takođe su, kako navodi Jutarnji.hr, zabranili grejanje kućnih bazena i odlučili su da svelteće reklame gase u 22 sata. U susednoj Nemačkoj, pak, zabranjena je upotreba bojlera sa toplom vodom na javnim mestima ako nisu potrebni iz higijenskih razloga.

Podsetimo, i Srbija se pridružila merama štednje, pa tako svaki građanin koji ostvari uštedu energije, dobiće i benefit na mesečni račun.

- Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, ostvaruju pravo na popust od 15 odsto. Za uštedu električne energije za 20 do 30 odsto, umanjenje će iznositi 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto, obračunavaće se 30 odsto popusta - istakla je u novembru ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Ðedović.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    17. decembar 2022 | 14:51

    A ZASTO TO VAS UOPDTE INTERESUJE.to je njihov problem

  • misko

    17. decembar 2022 | 21:58

    U Bg uzas namerno greju do daske da ti bude muka pogotovo zadnje polaske gde je guzva nepodnosljiva ali namerno to rade

  • ...

    17. decembar 2022 | 23:13

    Kod nas leti uključe grejanje, a zimi ne greju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>